fb
БългарияНовиниПанаирътРепортажи

Трима нови Рицари на книгата бяха „посветени“ на 24 май

1 мин.

рицар на годинатаЙордан Ефтимов, Амелия Личева, Ивет Лолова и Съюзът на българските читалища са тазгодишните носители на званието „Рицар на книгата“. Церемонията по „ръкополагането“ се състоя в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Литературен клуб „Перото”. Наградите се присъждат от Асоциация „Българска книга“ за 11-и път.

Сред номинираните журналисти в категория „Електронни медии – радио и телевизия“ спечели Йордан Ефтимов за „Битката на книгите“ в рамките на „Библиотеката“ по БНТ. В категория „Печатни медии – вестници и списания” беше отличена Амелия Личева от „Литературен вестник”, a новият „Рицар на книгата” в категория „Интернет базирани медии” e Ивет Лолова от kafene.bg.

Тазгодишната награда за политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето, отиде при Съюза на народните читалища. Тя беше връчена от изпълнителния директор на НДК и миналогодишен носител Мирослав Боршош.

„По-хубаво от това да водиш битки за духовност и да ги печелиш е да знаеш, че не си сам в това”, каза Боршош по време на церемонията и връчи своята статуетка на директора на Национален център за книгата Светлозар Желев, който беше сред номинираните за отдадеността си за каузата и постиженията му в Литературен клуб „Перото”.

Наградата в категория „Интернет базирани медии” бе връчена от миналогодишния й носител Валентина Стоева от фондация „Детски книги“, която призова своите колеги да бъдат още по-отговорни към своята работа и да пазят езика.