fb
БългарияНовини

Цитати на писатели надничат от къщите в първото българско село на книгата

2 мин.

Табели с откъси от произведения на български и чуждестранни автори украсиха първото българско село на книгатаЧелопек. Жителите и гостите на родното място на баба Илийца вече се разхождат около надписи, поставени върху огради на къщи, обществени сгради и магазини.

Те съдържат цитати от произведения на български и английски език на родни класици, чуждестранни автори, съвременни творци, вдъхновяващи думи на новатори, както и кратки биографични данни за писателите и тяхното творчество. Идеята е на Сдружение „Книгини“, които са и инициатори Челопек да стане пълноправен член на Международната организация на градовете на книгите и да получи статут „село на книгата”.

„Развитието и утвърждаването на първото българско село на книгата – село Челопек в национален и международен план е приоритет за нас. Тази цел ще постигнем чрез реализирането на различни инициaтиви в селото, с фокус върху възраждането на българските занаяти, традиции, любовта към книгите“, казват от сдружение „Книгини“. „Поставянето на табелите е една от стъпките за създаване на целогодишен дух на село на книгата. Тук човек може да се пренесе в света на книгата и усети нейния дух. Очакваме повишаване на интереса и увеличаване на туристопотока както към Челопек, към Северозападна България, и в частност към Врачански регион“.

На 30-те табели в Челопек има откъси от български автори – Антон Дончев, Дамян Дамянов, Димитър Талев, Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Йордан Йовков, Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Георги Господинов, Мадлен Алгафари, Георги Бърдаров, Людмила Филипова, Катерина Хапсали, Георги Тошев, Яна Борисова, Захари Карабашлиев, Мария Лалева, Слави Панайотов. Сред чуждестранните творци и новатори са Екзюпери, Дан Браун, Джани Родари, Дж. К. Роулинг, Паулу Коелю, Робин Шарма, Стивън Кинг, Мей Мъск, Ричард Брансън.

Врачанското село Челопек бе провъзгласено за първото българско село на книгата през 2019 година от председателя на Международната организация на градовете на книгатаГунел Утерстен.