fb
БългарияНовини

Турнето на „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ завършва във Варна

2 мин.

калоянов турне варнаНационалното литературно турне на романа „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ на Анчо Калоянов, което започна от София и премина през Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, ще приключи с представяне във Варна на 31 март.

Начален час на събитието е 18:00 часа в залата на Радио „Варна“, бул. „Приморски“ 22, а книгата ще бъде представена от проф. Иван Станков.

„Димитър Злочести и Войводата Патрев“ е роман „за пробуждането на националното самосъзнание, назряването на Априлското въстание, избухването и потушаването му“, по думите на проф. Иван Станков.  Преиздаването му от ИК „Хермес“ през 2016 година съвпада с честването на 140 години от Априлското въстание.

За книгата

„Дълбоко българска е тази книга не само по характера и целта си, не само поради историческата си принадлежност, а и поради своята философия на историята.“, Васил Попов, 1978 г.

„Романът разказва за пробуждането на националното самосъзнание, назряването на Априлското въстание, избухването и потушаването му.“, Иван Станков, 2015 г.

След издаването на „Калуня-каля“ на Георги Божинов романът „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ на Анчо Калоянов е втората забележителна и забравена книга за Априлското  въстание  (първото  издание  е през 1978 г.), която „Хермес“ предлага за нов прочит. Вярвам, че тя също ще намери път до сърцето на днешния читател.“, казва за романа издателят Стойо Вартоломеев.

За автора

Анчо Калоянов е роден през 1943 г. в село Бъзовец, Русенско. Завършил е „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (1964-1968). Работил е като уредник-фолклорист в Музея на гр. Дългопол, Варненско. През 1972 г. става  асистент по „Български фолклор“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, по-късно получава званието доцент, а днес вече е един от най-уважаваните професори.

Над 20 г. е научен ръководител на кръжока по български фолклор „Акад. М. Арнаудов“, чрез който се формират научните интереси на редица бъдещи фолклористи и литературоведи. Научен ръководител е и на над 80 дипломни разработки, защитени във ВТУ. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура и религиозен опит от ранното средновековие до най-ново време. Анчо Калоянов е член на СБП от 1981 г. Автор е на книгите „Последното жито на лятото“ (разкази, 1970), „Селищна могила“ (новели, 1976), „Седмият живот“ (разкази и новели, 1981), „Див огън“ (роман, 1997), „Девети“ (роман, 2003) и др. По разказа „Страдивариус“ от „Седмият живот“ е заснет едноименен филм.  През 2015 г. Анчо Калоянов е избран за Преподавател на годината от студентите във ВТУ.