fb
НовиниПо света

Турски издатели спечелиха литературния приз „Волтер“ за смелостта си

1 мин.

Турският издател Турхан Гюнай (Cumhuriyet Books) и издателска къща Evrensel са носители на наградата „Волтер“ за 2017 г. на Международната асоциация на издателите (IPA), съобщи Hurriyet.

Базираната в Женева IPA е най-голямата световна федерация от национални, регионални и специализирани издателски организации. Наградният фонд на отличието е 10 000 швейцарски франка и се присъжда единадесета поредна година за куража да се подкрепя свободата на словото. За пръв път то отива при двама отделни получатели.

Срещу Гюнай (на снимката) и 16 турски журналисти беше заведено дело за подпомагане на тероризъм след предполагаемия опит за държавен преврат в Турция през миналата година. На 28 юли, след 270 дни прекарани в ареста, той беше освободен. Издателска къща Evrensel, основана през 1988 г., пък беше принудена да прекрати дейността си миналата година след декрет на турското правителство. Този акт беше остро порицан от IPA.

“Свободата на издателите в Турция е сериозно ограничена днес и ние решихме да отдадем дължимото на турските издатели за огромния им кураж да работят въпреки риска”, обосновават решението си от Асоциацията.

Наградата ще бъде връчена на представители на победителите на 29 септември, по време на Панаира на книгата в Гьотеборг, Швеция.