fb
НовиниПо света

Турция обсъжда премахване на ДДС върху книгите и печатните издания

2 мин.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера предстоящи мащабни културни проекти, планирани за близките две години, включително изграждането на най-голямата библиотека в страната и премахването на данък добавена стойност (ДДС) върху книгите и печатните издания, съобщава Hurriyet Daily News.

Ердоган участва в пищна церемония в Истанбул, на която официално заяви, че огромният културен комплекс „Културен център Истанбул Ататюрк“ (Istanbul Ataturk Cultural Centre) „ще бъде завършен за кратко време, около две години, и ще служи на артистите и любителите на културата“. Той ще бъде разположен на популярния площад Таксим и ще заема площ от 95 хиляди квадратни метра. Инвестициите за него възлизат на 850 милиона турски лири (162 милиона долара).

В рамките на комплекса ще има зали за опера, театър, кино прожекции и изложби, музеи, заведения за хранене и отдих, както и най-голямата библиотека в Турция с впечатляващите шест милиона книги.

Ердоган добави, че следващата седмица в парламента  ще се обсъжда регламент за отпадането на ДДС върху книги, вестници и списания. Той каза:

По този начин ще предоставим силна подкрепа за издателите, които бяха поставени в неизгодно положение заради тенденциите с дигитализацията.

От миналата седмица книгите, списанията и вестниците в Турция, закупени директно от лицензиран издател или неговия уебсайт, не се облагат с ДДС, а набавени от от книжарници и други доставчици, се облага с редовен данък от 8%.

Президентът Ердоган защити новия огромен център, средище на културата и опроверга някои обвинения от последните години:

Хората, които виждаха старите сгради тук като символ на маргиналната си идеология, вложиха цялата си енергия в осуетяването на проекта от първия ден. Опитаха се да го саботират с хвърляне на нелогични обвинения, а когато видяха, че са неуспешни, организираха улични протести. От 2007 г. те твърдят, че на площада ще се построи търговски център или джамия или ще променим името му.

И завърши речта си с думите:

Никой вече няма да счита Турция за страна с посредствени култура и изкуство.

Снимка: Reuters