fb
НовиниПо света

Участници от близо 90 държави и скандална цензура на Панаира на книгата в Пекин

3 мин.

С 2500 участници от 89 държави бе открито в сряда 24-то издание на Пекинския международен панаир на книгата – най-големия книжен форум в Азия. Той ще продължи до неделя със специалното участие на издатели и автори от Иран, която е почетен гост на изложението тази година.

Изложбеното пространство ще се простира на 92 700 кв.м., което е с 14 000 кв.м. повече от 2016 г.. Мнозинството от водещите световни издателства ще присъстват, а общо 300 000 книжни издания ще привличат вниманието на посетители и медии.

Подобренията тази година включват нови зони посветени на лайфстайл, здраве и уелнес, култура и художествени изкуства. Павилионът с лайфсталф заглавия ще представя кулинарни книги, каталози за вина и наръчници „направи си сам“, които според организаторите отразяват новите тенденциите в потребителките интереси в Китай. В пространството на панаира има отредено място за кухня с елитни главни готвачи, които ще правят кулинарни демонстрации, а наред с тях ще има и дегустационен щанд за вино.

Новите щандове за детска и популярна художествена литература са показателни за нарасналия интерес на китайските издателства в тези области.

В последните години китайският книжен пазар се разраства мощно – съществуват 583 издателски компании, а продажбите на книги за 2015 г. възлизат на $960 млн. Интересна е новата тенденция огромен брой заглавия да се издават на английски език. Фактът не е учудващ, имайки предвид решението на китайското правителство да направи изучаването на английски задължително в училище. Ето защо немалко нови британски и американски издателства имат щандове на панаира в Пекин.

Скандал с цензура обаче беляза събитието още преди неговото начало. Cambridge University Press премахна в петък от сайта си 300 статии с деликатна политическа тематика – включително протеста на площад „Тянанмън“ от 1989 г., културната революция от 1966-76 г. и статута на Тибет, съобщи Publishing Perspectives. Цензурата предизвика остри реакции сред световната академична общност и още в понеделник статиите бяха върнати на сайта на издателството. В свое официално изявление от вторник Международната асоциация на издателите (IPA) в Женева съобщи, че променя плановете си за произнасяне на реч по време на Панаира в Пекин, в която е щяла да призове към открито противопоставяне на скандалната цензура.

„Опитът да се скрие съдържание, което не е изгодно на Китайската комунистическа партия, беше жалка атака над академичната свобода и свободата да издаваш. И двата принципа са изключително важни за развитието на науката, както и необходими за едно прогресивно, включващо общество”, казва пред Publishing Perspectives каза Кристен Ейнарсон, председател на Комисията за свобода на изразяването към IPA.