fb
БългарияНовини

Участници от пет държави гостуват на ноемврийските „Литературни срещи” 2022 г.

4 мин.

Участници от пет държави гостуват на ноемврийските „Литературни срещи”, организирани от Фондация „Прочети София“. Събитието ще се проведе в рамките на един ден и ще включва международна дискусия и Литературен куиз. Събитието е посветено на коментара върху литературата през последната година.

Литературната среща ще се проведе на 16 ноември с начален час 18:30 в РЦСИ „Топлоцентрала“ (зала 1). Основна за формата ще бъде дискусията с участници от пет държави, които работят в различни сфери на литературата. Както заглавието ѝ предполага, „Литературната 2022: по действителен случай“ ще фокусира вниманието върху литературните тенденции, ще постави акцент както върху глобалните литературни процеси, така и върху по-локалните тенденции в държавите на участниците.

Замислен като дебат върху различния литературен (личен и професионален) опит и контекст, Фондация „Прочети София“, съвместно с Фондация „Следваща страница“ и Къща за литература и превод, канят на разговор Биляна Курташева (България) – доктор по теория и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия) – писател, преводач, редактор, публицист и творчески директор на фестивала „Крокодил“; Владимир Янковски (Северна Македония) – писател, преводач, редактор в издателство „Готен“; Кейт Грифин (Великобритания) – програмен директор на Националния център за писатели в Норич, литературен консултант с проекти в Средния Изток, Европа, Азия и Латинска Америка и Хана Комар (Беларус) – поетеса и активистка. Модератор на дискусията ще бъде Яна Генова – литературен мениджър, директор на Фондация „Следваща страница“ и инициатор на Къщата за литература и превод.

Ноемврийските „Литературни срещи“ ще проследят процеси, които днес виждаме като тенденции. Как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното е сред съществените въпроси, които дискусията поставя. Участниците в нея ще дискутират още: как „действителният случай“ влияе и навлиза в художествения процес; наистина ли се пише все повече нехудожествена литература; предпочитан жанр ли е „автофикцията“, която тази година стана още по-обсъждана и заради това, че Нобеловата награда за литература бе присъдена на Ани Ерно.

Ще бъде обърнато внимание на популярността на антиутопиите, екофикцията, научната фантастика, които създават възможните бъдещи светове, но всъщност третират проблемите на настоящето; какво променят войната, пандемията, екологичните теми, бежанските кризи в литературата; допълнителна стойност ли дава включването на реалното в художественото произведение; може ли авторите да пишат за неща, които не са преживели.

Към тази голяма тематична територия ще бъдат поставени и въпроси, свързани с интересни примери за литературните събития днес, и какво се промени след две години без почти никакви живи срещи с публика. Дискусията ще бъде покана за разговор както към литературните професионалисти, така и към широката публика, която следи съвременната литература. Литературната среща ще бъде на английски език, без допълнителен превод. Събитието е със свободен достъп.

И тъй като „Прочети София“ винаги опитва да разшири дискурса, разговорът ще продължи и в подкаста на Ratio – inter alia с Васил Лозанов  с броеве, посветени по-тясно и специфично на някои от обсъжданите теми. Епизодите са съвместна инициатива на Ratio и „Литературни срещи“ и първият ще бъде достъпен до броени дни. Негов гост е поетът и журналист Димитър Кенаров.

„Литературните срещи“ през ноември ще завършат с Литературен куиз, който ще се проведе отново на 16 ноември от 20:30 ч. на Сцена бар в „Топлоцентрала“. Куизът ще продължи темата за актуалността в литературата и въпросите в него ще са предимно свързани със съвременни автори и произведения. Той ще включва четири кръга върху съвременната литература. Отбори между двама и пет човека могат да се записват предварително тук.

Куизът ще бъде на български език, но въпросите ще бъдат превеждани и на английски език, тъй като участниците в дискусията ще имат свой отбор. Създатели на куиза са ТривиЯл, а водещи ще бъдат Гергана Гълъбова и Страцимир Ботев. Наградите ще са предоставени от Фондация „Прочети София“, Ratio и издателство „Колибри“.

Първият почетен гост на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература – Олга Токарчук, която се срещна с българската публика в разговор с писателя Георги Господинов. Във втория ден полската писателката се включи в 7-часовия колаж от литературни събития, които се проведоха в РЦСИ „Топлоцентрала“.

Основна идея на „Литературни срещи“ е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси. Всяко издание на „Литературни срещи“ всъщност е годишна програма от различни по съдържание, мащаб, продължителност и акценти събития. През 2022 г. месеците, в които се провеждат Срещите са юни и ноември, а през 2023 г. към програмата ще бъде добавен и месец април.