fb
БългарияНовини

Ученици от цяла България ще участват във финалната конференция на Голямото приключение „От мен зависи“

3 мин.

Над 130 ученици от 33 класни стаи и 22 населени места ще вземат участие във финалното събитие на програмата за ученическо лидерство Голямото приключение „От мен зависи“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Конференцията ще се проведе на 9 юни, събота, в сградата на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в София.

Целта на събитието е да подкрепи учениците и техните учители да виждат по-ясно какво е възможно да постигнат със системната си работа през годината, като отпразнува успехите им и даде възможност и на всички присъстващи да черпят от опита на останалите.

Ученици ще заемат изцяло лидерските роли, ставайки водещи на работилници и щандове на успеха, модератори на дискусии и вдъхновяващи презентатори. Те ще споделят своя опит, натрупан по пътя към постигане на мисиите си – от проучването на неписаната история на своите населени места до търсенето на решения за сериозни проблеми като обезлюдяването в България, отпадането от училище, създаването на здравословни навици за хранене и превенцията на ранните бракове. Учениците ще провеждат още и своеобразни обучения за малки и големи, чрез които ще демонстрират нагледно придобити умения през учебната година – работа в екип, поставяне на цели, мотивиране на себе си и останалите през цялото време, презентиране и други.

Голямото приключение „От мен зависи“ 2017 (снимка: Фондация „Заедно в час“)

В ролята на публика ще влязат възрастните гости – родители, представители на училища, институции, неправителствени организации, корпоративни партньори, съмишленици и изявени обществени лидери, които традиционно подкрепят инициативи в сферата на образованието. Като специален гост на събитието и вдъхновение за учениците ще се включи и популярна известна личност, която ще остане в тайна до последния момент.

Мария Сендова, председателка на Фондация „От мен зависи“ и организаторка на Голямото приключение „От мен зависи“, споделя:

На конференцията очакваме да видим много вдъхновяващи истории за постигнатото от учениците и техните учители. Крайният резултат и успехът в тези мисии обаче не са най-важното. Главната цел е всеки участник да се предизвика, да научи нещо ново за себе си и за съучениците си, да развие личната си отговорност към бъдещо си развитие и това на своята общност. Защото вярваме, че когато всяко едно дете расте с нагласата „От мен зависи“, не само то, но и цялото общество ще може да се развива пълноценно и целенасочено.

Програмата се организира за втора поредна година от Фондация „От мен зависи“, която е създадена и ръководена от възпитаници и съмишленици на програма „Заедно в час“. Инициативата е наследник на годишната конференция „За успеха на всяко дете“, която между 2012-2016 г. се организира от фондация „Заедно в час“.

Основни партньори и верни съмишленици на програмата са Фондация „Заедно в час“, с подкрепата на фондация „Америка за България“, Т Маркет, „Минерални води „Банкя“, ЕТЕМ България АД, Физическия факултет и Студентски съвет на Софийския университет и НПО порталът – Ngobg.info.