fb
БългарияНовини

Ученици пишат „Зелени приказки” в литературен конкурс на „Варна Лит “

2 мин.

Ученици от 1. до 7. клас могат да се включат литературен конкурс на тема „Зелени приказки”, обявен от международен литературен фестивал „Варна Лит“. Участниците трябва да напишат авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка, торбичка, стъклена бутилка и др., който може да бъде рециклиран.

„Разкрийте как виждате света през очите на природата и отпадъците – как те съжителстват с хората и какво биха им казали, ако можеха да говорят, какво биха променили, ако имаха тази сила – как и защо. Разгърнете своята фантазия смело и създайте неповторима зелена приказка!”, допълват организаторите.

Срокът да изпращане на творбите е 10 май 2024 г. на contest@varnalit.com. Сред оценяващите кандидатурите е Милена Ташева, дългогодишен член на екипа на „Аз чета“ още от създаването му, а понастоящем редактор в издателство „Сиела“.

Най-вълнуващите приказки ще бъдат представени пред публика на специално събитие в края на май, а авторите на селектираните творби ще имат неповторима възможност за изява – техните приказки ще бъдат позиционирани на автобусни спирки в централната част на Варна през предстоящия летен сезон, за да достигнат възможно по-широк кръг читатели.

Зелената инициатива във Варна продължава с монтиране на кошчета за разделно събиране на отпадъци в 25 варненски училища-участници в литературния конкурс, в началото на следващата учебна година.

Разгледайте пълния регламент на конкурса „Зелени приказки“ от раздел „Конкурси” тук.

Конкурсът се осъществява по проект „Зелени приказки“, част от инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.