fb
НовиниПо света

Украинският книжен щанд в Лондон: Войната не е измислица

1 мин.
Снимки: publishersweekly/Ed Nawotka

Украйна също е с представителство на Лондонския панаир на книгата, който беше официално открит на 5 април в зала „Олимпия“. Мащабното събитие отвори врати с много шум, след като издателите чакаха три години, за да се съберат отново. Наред с английските издатели в изложението са подредени хиляди американски заглавия, както и представители на Обединените арабски емирства, Индонезия, Литва, Германия.

Въпреки руската инвазия в Украйна, която продължава повече от 40 дни, литературните фестивали по света се обединиха в идеята да засвидетелстват подкрепа към писателите, издателите и целия културен сектор в страната. След като Международният панаир на детската книга в Болоня откри щанд и изложба на украински книги, Лондонският панаир на книгата също обособи специално място. Щандът е в цветовете на украинското знаме и призовава издателите да „превеждат, превеждат, превеждат“ и ги предупреждава, че „войната в Украйна не е измислица“. Силното послание идва в момент, в който въпросът за дезинформацията е по-актуален от всякога.

В първия ден от панаира беше обсъдено бъдещето на издателската индустрия след Covid-19. В сесия, озаглавена „Отвъд книжарницата“, различни професионалисти, работещи в пространството за самоиздаване, разгледаха стойността на интелектуалната собственост.