fb
Ревюта

Възпитаването на „Умно бебе“ е мисия възможна с Ива Александрова

5 мин.
umno-bebe-p-tevoditel-za-rannoto-detsko-razvitie

umno-bebe-p-tevoditel-za-rannoto-detsko-razvitieКогато умишлено решиш да изчакаш малко повече за второ дете, не си даваш сметка, че колкото по-дълго отлагаш, толкова по-голяма вероятност има да си забравила част от бебешките предизвикателства. Отглеждането на второ дете донякъде е като карането на колело, но не съвсем, особено когато си оставила пет-шест години разлика между първото и новото бебе вкъщи.

Изведнъж осъзнаваш, че помниш как се сменят памперси, но други основни детайли от детското развитие са ти като в мъгла. Най-добрият начин да влезеш пак в час, за да си подготвен за едно малко по-трудно родителско ежедневие, е да прочетеш някой наръчник – от онези, които помагат, насочват и информират за всички въпроси, които безсънните нощи с първото дете са изтрили от съзнанието ти.

Ива Александрова е професионален логопед и специалист по детското развитие, както и лектор на форуми за семейството и увереното родителство. В „Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие“ (изд. „Ciela“) тя решава да сподели опита си като дългогодишен терапевт, за да помогне на други бъдещи и настоящи родители.

Ако сте като мен и по принцип гледате леко скептично на подобен тип четива, държа да уточня, че тук наистина ще откриете не само практични съвети за отглеждането на децата си, подплатени с най-съвременните изследвания и проучвания, но и нещо много по-ценно – споделянето на личния опит и трудностите, през които самата авторка е преминала като родител. Независимо дали ви предстои тепърва да се впуснете в най-голямото приключение, наречено семейство, или пък искате да си припомните някои основни неща, „Умно бебе“ със сигурност е подходящ помощник в това начинание.

Тук е мястото да кажа, че книгата обхваща периода от бременността до края на третата година от живота на детето. Авторката не се притеснява да говори за това дали гените са отговорни за всичко, или до голяма степен ние влияем на плода още докато е в утробата. Тя се спира върху влиянието на факторите на средата върху пренаталното развитие, като ни напомня колко е важно с какво се храни бъдещата майка, дали се движи достатъчно на чист въздух и как да занижи максимално нивата на стрес. Знам колко любопитстваме за всяка най-малка подробност относно развитието на плода през деветте месеца и останах много доволна, че Ива Александрова е включила и тях.

Книгата продължава с разяснения около физическото и емоционално развитие на бебето през първата година, съвети за ефективна игра с двегодишното дете и няколко правила за общуване у дома, заедно с изпитани идеи за преодоляване на забраните.

Ива Александрова (снимка: „Ciela“)

В третата част на пътеводителя откриваме повече информация за етапа, в който детето ни вече е на три години и започва да се адаптира към връстниците си. Техниките, с които да му помогнем да развие уменията си за сътрудничество много ми допаднаха, а обсъждането на темата за правилата също беше полезно. Безкрайно ми допадна и начина, по който авторката засяга една твърде болезнена за съвременните родители тема – гледането на бебешка телевизия и употребата на дигитални устройства за развличане или укротяване на детето.

Мога да успокоя и всички онези майки, които се притесняват за прехода от семейната среда към детската градина – Ива Александрова е засегнала и тази тема. За финал пък ни поднася приложение под формата на таблица, което накратко ни показва какво да очакваме от нашето дете спрямо възрастта по отношение на поведението, речта, развитието на зрително-мануалната координация и фината моторика, както и социализацията.

„Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие“ ме остави с изключително положителни впечатления по ред причини. Съдържанието е добре систематизирано и има множество от любимите ми списъци, които помагат за лесното възприемане на информацията. Поне на няколко пъти разбрах, че не съм единствената майка, сблъсквала се с отчайващи и невъобразими ситуации при общуването с други родители по детските площадки, а и по принцип. Епилогът ме трогна финално, дори се просълзих…

Не съм вярвала, че подобен пътеводител може да ми допадне толкова много, но ето че се случи! Сега не само че го препоръчвам на всичките си познати бъдещи или настоящи родители, но и смятам да го оставя на нощното си шкафче още поне две-три години и постоянно да си препрочитам откъсите, които ме вълнуват.

Това е книга, която не те кара да се чувстваш неудобно, че си посегнал към нея, защото имаш по-малко опит. Напротив, помага ти да разбереш, че идеални родители няма, нито има идеални деца. Най-важното е да се забавляваме и да обграждаме с безкрайно много обич потомството си. Вярно е, че човек се учи от грешките си, но с помощта на толкова полезни съвети и малко по-добра организация от наша страна отглеждането на едно умно бебе наистина се превръща в малко по-лесно и постижимо начинание!

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!