fb
Книги и киноСпециални

Вакантен пост от Джоан Роулинг – скоро по BBC

2 мин.
dzhoan rouling vakanten post

Вакантен пост”, първият роман на Джоан Роулинг за възрастни, ще бъде екранизиран като сериал на BBC, съобщава Guardian. Очаква се пилотният епизод на сериала да бъде излъчен през 2014.

Роулинг е очарована от решението на BBC и споделя:

„Винаги съм вярвала, че ако трябва да бъде екранизиран, този роман би бил най-подходящ за малкия екран, а BBC е перфектният дом за него”.

Авторката на бестселърите за Хари Потър ще следи отблизо заснемането на сериите и ще участва активно в адаптирането на сценария. Броят и дължината на епизодите ще бъде уточнен след като започне адаптацията на сценария, коментират от британската телевизия.

Сериалът ще бъде продуциран от независима компания, управлявана от агента на Роулинг Нийл Блеър и продуцента Рик Сенат, участвал в създаването на редица популярни филми, сред които „Хари Потър и затворникът от Азкабан” (2004) и „Чарли и шоколадовата фабрика” (2005). Блеър споделя, че освен настоящия сериал има планове и за други проекти, но не може да коментира повече.

След 2010, когато Дани Коен поема управлението на BBC1, сериалите се превръщат в един от основните акценти в програмата на канала. „Вълнуващо е да представим творбата на Джоан Роулинг на нашата публика. Умението й да разказва е с ненадмината популярност и аз очаквам с нетърпение да работим заедно”, заявява Коен.

Първият роман на Роулинг за възрастни още с излизането си през септември оглави класациите за бестселъри във Великобритания. Това дава основание на британската медия да се надява, че сериалът ще има поне част от успеха на филмовите адаптации за Хари Потър, чиито приходи надхвърлят 8 милиарда долара.

„Вакантен пост“ ще се появи и на български до края на годината от издателство „Колибри“.

Прочетете още за Джоан Роулинг в Големите, както и ревюто на „Вакантен пост“ (19 декември 2012)