fb
ВидеоМултимедия

Вал Стоева: Четенето трябва да бъде естествена част от ежедневието на децата [видео]

2 мин.

Над 350 учителски форми за колективен вот и огромно количество индивидуални гласове от цялата страна показват, че учители и родители вече много добре разпознават Наградата „Бисерче вълшебно“ като начин за насърчаване на детското четене и повод малчуганите да се запознаят със съвременните детски книги. Това разказа Вал Стоева на срещата в „Читалище.то“.

Тя беше поканена в поредицата „Истории от Читалище.то“ в ролята си на съучредител на просветното сдружение, за да представи дейността на Фондация „Детски книги“ и нейните инициативи, насочени към развиване на интерес към книгите от най-ранна детска възраст.

Организаторите на наградата получават и много писма с разкази за различни инициативи и представяния на книги, организирани от самите деца. Председателката на Фондация „Детски книги“ споделя:

Участниците в съпътстващата кампания „Активни бисерчета“ вече се разпознават и осъзнават като лидери на мнение и генерират страхотни идеи за привличане на своите съученици.

Тя сподели, че за разлика от предишните издания, в които са присъствали някои по-слаби номинации, тази година всички 101 заглавия са абсолютно равностойни не само като съдържание, но и като хартиено тяло. Според нея това показва, че българските издатели много по-силно желаят да намерят точния път към своята аудитория и да се позиционират по-добре за наградата „Бисерче вълшебно“.

Вал Стоева разказа за предстоящия проект на фондация „Детски книги“ – „Книжен компас за родители“, който беше отличен от Българския център за нестопанско право в конкурса „Най-добър бизнес план за НПО“ 2018. Той ще представлява онлайн платформа, която ще улесни родителите в откриването на подходящи детски книги за възраст от 0 до 16 год. според индивидуалните нужди и интереси на децата им.

На финала на разговора Вал Стоева сподели:

През следващите години бихме искали фондация „Детски книги“ не само да се ангажира с различни кампании за насърчаване на детското четене, но и да работи с партньори на институционално ниво, за да променя политики и да усъвършенстваме заедно системата така, че на децата да им е приятно да ходят на училище, да носят книги в чантите си, да четат в междучасието и четенето да бъде естествена част от ежедневието им.

Кои са победителите в шестото издание на Наградата „Бисерче вълшебно“ ще научите на церемонията по награждаването на 22 април, неделя, от 18 ч. в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Пълния запис от разговора с Вал Стоева в Читалище.то можете да видите тук: