fb
БългарияНовини

Вал Стоева от „Детски книги“ стана вицепрезидент на Европейската мрежа за грамотност

2 мин.
Херлийн ван Дален, изпълнителен директор на Stichting Lezen и Валентина Стоева, председател на фондация "Детски книги"/ Снимки: Vangelis Patsialos

Вал Стоева, създател на фондациите „Детски книги“ и „Четене“, зае поста вицепрезидент на Европейската мрежа за грамотност EURead, стана ясно на годишната среща на Мрежата. До този момент длъжността изпълняваше Херлийн ван Дален, която е и CEO на „Stichting Lezen“ – Нидерландия. Решението е подкрепено от всички присъстващи европейски организации.

Това е втората по ред среща, проведена извън Брюксел. През 2023 г. България (посредством „Детски книги“) стана първата държава, поканила делегатите извън Белгия. Добрият пример бе подет от организацията „Диавазонтас мегалоно“ и нейните партньори от „Гьоте институт“ – Атина. В рамките на два дни представители на над 15 държави се събраха в гръцката столица, за да изготвят съвместна „Позиция на EURead за четенето и грамотността“. Те проведоха и отворен форум „Грамотност и демокрация в ерата на технологиите и информацията: факти, предизвикателства, стратегии“. Ведно с говорителите проф. Адриаан ван дер Веел, проф. Венеция Апостолиду и Марк Ламбърт, специално участие взе и Андреас Шлайхер от дирекция „Образование и умения“ към ОИСР.

В обмяната на опит се включи и създателката на „Детски книги“. Тя разказа за новосъздадената Фондация „Четене“ и за Деня на четенето, в чието първо издание у нас се включиха близо 178 000 българи. Тя представи и Националния пакт, обединил десетки граждани, организации и институции около каузата на четенето. Бордът на EURead отправи признание за многобройните и последователни усилия, експертния опит и визионерството, демонстрирани от фондация „Детски книги“ и нейния лидер. EURead изрази увереност, че организацията ще продължи да отстоява интересите на децата и обяви готовността си да подкрепи българските проекти за насърчаване на четенето.

Валентина Стоева е докторант по „Теория на четенето“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с научен ръководител доц. д-р Милена Цветкова. Родена е през 1982 г. Завършила е НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ (2001 г.). Придобива бакалавърска степен по „Политология“ (СУ „Св. Климент Охридски“) и магистърска степен по „Дипломация и международни отношения“ (Нов български университет). От 2008 г. е активно ангажирана с насърчаването на четенето сред децата. Създател е на специализирания сайт Detskiknigi.com, а през 2013 г. основава Фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Съинициатор на проекта „40 до 40“ на „Дарик радио. Носител е на почетния знак „Посланик на библиотеките“ на Българската библиотечно-информационна асоциация (2013 г.) и на званието „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга” (2015 г.).