fb
БългарияНовини

Варненската „Алея на книгата“ остава на досегашното място с разместване на шатрите

4 мин.
Десислава Алексиева показва досегашната схема на "Алея на книгата"

„Алея на книгата“ във Варна ще може да се разположи на пешеходната улица „Сливница“, но с минимално разместване на шатрите и след изготвяне на нова схема, която да улесни движението в двете посоки, съобщиха организаторите на мащабното изложение от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Предстои днес експерти от АБК и Община Варна да направят оглед на участъка в морския град и да вземат финалното решение къде ще акостира „Алея на книгата“ 2023.

„Шатрите ще бъдат разположени само от едната страна на пешеходната зона и между зелените площи, а сцената на културната програма отива на входа на морската градина, където ще може да се събере повече публика, без това да пречи на минувачите“, допълниха от Асоциацията по време на пресконференция във Фестивален и конгресен център – Варна.

След разговор с главния архитект и с председателя на Общинския съвет, стана ясно, че събитието може да се разшири и дообогати, продължавайки и към входа на морската градина.

Ако организаторите постигнат консенсус, тази година Варна ще приюти около 25 000 заглавия на близо 60 издателства в минимум 20 шатри на над 400 кв.м чиста изложбена площ. Така ще бъде постигната основната цел на изложението – книгите и авторите да отидат при хората.

Това е и основната мисия на Асоциацията, която вече 13 години организира Алея на книгата, поставила началото си от Варна. Този юни обаче вместо дати за стартиране на изложението, АБК публикува информация, че провеждането е под въпрос заради искане на нова локация от страна на Община Варна.

„Не всичко е изгубено за „Алея на книгата“ във Варна, сега всичко зависи от волята Общината“, каза за „Аз чета“ председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева преди дни. Тя беше категорична, че както всяка година, така и сега, организацията е стартирала навреме, но исканата промяна в локацията е поставила под въпрос провеждането на най-голямото книжно събитие в морската столица.

„От 13 години „Алея на книгата“ във Варна се организира на едно също място, но този път вместо съгласувателно писмо получихме препоръки от ЕСУТ – Варна за преместването на „Алея на книгата“ – Варна в пространството между Община Варна и Регионалния исторически музей. Направихме среща относно мотивите им и всички следващи опити за комуникация с Общината останаха неуспешни“, каза още Алексиева. Тя допълни, че в АБК е проведен управителен съвет, на който са обсъдени новите локации, но членовете са взели решение, че не са подходящи за провеждането на Алеята и при тези условия Асоциация „Българска книга“ няма да има възможност да организира традиционното изложение.

„Варна е град с история, емблема на четящите хора в България. Още през 2007 година е направен първият книжен салон именно тук. Той пък се яви като продължение на една традиция, която датира от 1927 г., когато е открита и първата национална литературна изложба у нас. Това бяха и мотивите ни да направим първата Алея в морската столица, защото това е град с традиции относно четенето, а „Алея на книгата“ е културно събитие, а не търговско изложение“, категорична бе Алексиева. Тя припомни, че последните изследвания сочат, че четенето е най-силният инструмент за борба с функционалната неграмотност сред подрастващите и младежите, които са и целевата група на събитията, организирани по време на Алеята.

„Мисията ни е да промотираме четенето и да продължим с общи усилия да се борим за нашата кауза Грамотност. Да заведем книгите при хората!“, каза още Алексиева.

„Алея на книгата“ във Варна 2023 г. е планирана за периода 28 юли – 6 август 2023 г.