fb
БиблиотекитеНовини

Варненската библиотека взе грамота за неформално образование на децата в нужда

3 мин.
Специална грамота е връчена на Марина Грудова, библиотекар от Детски и средношколски отдел, която през последната година дейно съдейства за интегрирането на украинската общност във Варна и беше водеща фигура в библиотечните инициативи за деца.

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна се нареди сред дейните участници в образователния процес, след като завоюва поредното си постижение. Този път признанието идва от Фондация ADRA България, която връчи грамота на варненската библиотека за цялостния принос на институцията в неформалното образование на децата в нужда. Фондацията, заедно с подкрепата на UNICEF, работи върху изграждане на сигурна среда за украинските деца, намерили закрила в България. ADRA България – част от световната мрежа на ADRA, активна в близо 120  държави по света, предоставя извънкласно обучение в различни направления.

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ работи активно за младите хора и формирането им като читатели. „Стая на приказките“, „Литературни предизвикателства“, пътуващите куфарчета са само част от инициативите, които популяризират четенето като важна част от развитието на децата и младежите.

„През последната година обаче на преден план силно изпъкна проблемът с интегрирането на нови групи младежи. Конфликтът в Украйна и вълната от бежанци във Варна предопределиха голяма част от културния календар да се адаптира за чуждестранна публика, а редица събития с фокус към младите хора да се проведат двуезично“, обясниха от библиотеката.

Екипът осъществи богата програма от образователни инициативи за младежите от Украйна, благодарение на два международни проекта, реализирани през 2022-2023 г. Участниците имаха възможност да се докоснат до света на модерните технологии, да програмират с робота Финч и да рисуват с 3D писалки в обновеното MakerSpace пространство към Американска читалня на библиотеката. Програмата за подпомагане на социалната интеграция на украинските бежанци бе финансирана от Bureau of Educational and Cultural Affairs с подкрепата на Посолството на САЩ в България.

През 2022 г. екипът на библиотеката реализира проект и към второто издание на The Europe Challenge – международна инициатива на European Cultural Foundation, която събира заедно библиотеки и неформални организации от цяла Европа. Програмата на варненската библиотека отново беше насочена към приобщаване на общността чрез изкуството и създаване на добра среда за общуване на младите хора.

Креативният хъб CreARTor събра деца и младежи от различни националности за седем творчески и образователни събития, които им помогнаха да почувстват България като свой дом и да открият нови приятели. Участниците твориха заедно с популярните художнички Наталия Николова, Капка Кънева и Стефка Георгиева. Дискутираха любимите си жанрове книги и изкуство, споделиха повече за местните си традиции и откриха пространство за изява в неформална среда.

„Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ продължава да работи за създаването на все по-богата програма за деца и младежи от всички етнически и социални групи. Екипът на институцията се стреми да бъде в крак с образователните тенденции и да дава възможност за развитие на всеки. Признанието на Фондация ADRA България е поредно потвърждение, че библиотеката върви в правилната посока“, казаха още от РБ – Варна.