fb
БългарияНовини

Вдигат паметник на Радой Ралин в Сливен

2 мин.

В Сливен учредиха Инициативен комитет за изграждане на паметник на Радой Ралин. Инициативата е на заместник областния управител Пепа Генчева, съобщи БТА. На учредителното събрание присъства и синът на известния писател, поет и сатирик – Кин Стоянов.

„Аз съм синовно задължен пред този град, който е толкова важен за моя баща“, каза Кин Стоянов. По думите му Радой Ралин вероятно е щял да се почувства неловко, ако разбере за това начинание. Той цитира реплика от неговата пиеса „Златното руно“: „О, богове, щом работата не отива, измисляй нова инициатива“. И за да се случат нещата така, както Радой Ралин би искал, т.е. да не са нагласени, ще бъде обявен национален конкурс, каза той. Стоянов е поканил в журито Петър Диков, главен архитект на София през периода 2006-2016 година, като смята, че той ще спомогне за избора на най-художествен проект на паметника.

В Държавна агенция „Архиви“ има акт за раждане, който е с дата 23 април 1922 г., разказа още Кин Стоянов. „Баща ми хич не си обичаше рождения ден и беше направил една мистификация, като в паспорта му пишеше 22 април 1923 г., припомня си той. Нека да приемем, че тази стогодишнина ще продължи от 23 април 2022 година до 22 април 2023 година и в този период ще успеем да отрежем лентата на паметника в Сливен“.

До края на май ще бъде насрочена и първата работна среща на Инициативния комитет.

Има идея мястото, където ще бъде паметникът, да бъде в началото на улица „Радой Ралин“ в близост до кръстовище „Розова градина“ в центъра на Сливен.