fb
БългарияНовини

Величка Настрадинова с награда „Константин Константинов“ за цялостен принос

1 мин.

величка настрадиноваПисателката Величка Настрадинова е носителят на Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в книгоиздаването за деца през 2016 г. стана ясно по време на специална пресконференция във втория ден от Национален фестивал на детската книга в Сливен.

„Детските книги на Величка Настрадинова се открояват с богат, но разбираем художествен език и силни послания: те учат децата на доброта, любов към заобикалящия ги свят и стремеж към духовно развитие“, така журито мотивира избора си.

Категория „Автор“ спечели писателят Румен Иванчев за книгата „Играчката на ветровете“. В категория „Илюстратор“ наградата получи художничката Силвия Калоянова за илюстрациите си на „Принц Храбър и Небесното кралство“. В категория „Издателство“ е отличено издателство „Кръгозор“.награда константин константинов

Наградите – малка пластика, диплом и парична сума, ще бъдат връчени на официална церемония днес в 17.30 часа в Драматичен театър Сливен.

Програмата на втория ден на Национален фестивал на детската книга е наситена и продължи с кръгла маса на тема „Националните детски литератури в глобалния свят“. Целта на форума е да се проследи състоянието на превода на произведения на отделни национални детски литератури в други страни, да се анализират факторите, които влияят на превода и разпространението им в чужди литературни пространства, издателските политики за преводна детска литература.

[ + ]