fb
БългарияНовини

Велина Минкова представи сборника си с разкази „Бразилски храст“ на варненската „Алея на книгата“

2 мин.

Българската писателка Велина Минкова, авторка на романа „Доклад на зелената амеба за химическия молив“, беше един от специалните гости на тазгодишната „Алея на книгата“ във Варна. В събота вечер тя представи новия си сборник с разкази „Бразилски храст“ в обособения на открито кът за събития в центъра на Алеята. Двете с Юлия Петкова от издателство „Colibri“ проведоха непринуден разговор, подправен с чувство за хумор, който бързо събра публика, включително и правостояща.

Велина прочете откъс от едноименния разказ „Бразилски храст“. Веднага стана ясно, че българската писателка, която от години живее със семейството си в Париж, е попила от прословутата френска освободеност. Тя разкри, че въпросният бразилски храст всъщност е название на интимна прическа.

Провокирана от въпрос на член на екипа на „Аз чета“ дали се е притеснявала, че ще скандализира по-консервативните читатели, Велина сподели, че е нямала колебания. Тя разказа, че се възхищава на разкрепостеното мислене на французите относно голотата на човешкото тяло и е вплела техния мироглед в писането си – разбира се, пречупен през призмата на българската й същност.

Авторката не пропусна да благодари сърдечно на сайта „Аз чета“, който сподели ревю за книгата веднага след излизането й на пазара. Особена признателност изрази и за интервюто си за рубриката „Как четеш“, което ще можете да прочетете в понеделник. Тя сподели:

Интервюто ме накара да се замисля за това колко ценни книги съм прочела, как са ми повлияли и формирали. Рядко се замислям за това и въпросите ме провокираха да си направя тази толкова интересна равносметка. Беше прекрасно и съм изключително благодарна на сайта „Аз чета“ за предоставената ми възможност!

По традиция срещата завърши с раздаване на автографи и по-лични разговори с писателката.

Снимка: Диляна Денева