fb
БългарияНовини

Велина Минкова с френско издание на „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ и нова книга на български

1 мин.

Българската писателка Велина Минкова се радва на двоен успех с книжните си проекти. От 22 май дебютният й роман „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ (изд. „Colibri“) може да бъде намерен в книжарниците в цяла Франция под заглавие Le Grand Leader doit venir nous voir („Великият вожд трябва да дойде да ни види“).

„Доклад на зелената амеба за химическия молив“ е автобиографична история, разказваща за преживяванията на авторката по време на международен пионерски лагер в Северна Корея през 1989 г. Френското издание се разпространява под знака на едно от най-престижните издателства в страната – Actes Sud.

Велина Минкова, която живее със семейството си в Париж и работи като професионален преводач, се заема сама да предаде дебютната си творба на английски език. През 2016 г. усилията й са възнаградени с отличие в конкурса за превод на български роман на Фондация „Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books в САЩ.

Междувременно в България съвсем скоро излиза новата й книга, озаглавена „Бразилски храст“ (изд. „Colibri“). Премиерата на сборника с разкази ще се състои на 7 юни в София в Литературен клуб „Перото“.

Писателят Алек Попов споделя за изданието:

Хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анжелис, и за любимата си София. Една от малкото ведри книги, зачената в смутните времена на българския преход,  очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.

Снимка: Цветелина Белутова