fb
ВидеоМултимедия

Венециански книжар измисля уникален начин да опази книгите си от наводнения [видео]

1 мин.

Книжарница Libreria Acqua Alta във Венеция залага на интересна практика, за да oпази своите книги по време на приливи, научаваме от Business Insider. Изданията се товарят в лодки, вани и всякакви съоръжения, които могат да плават по вода. Огромна гондола посреща посетителите на входа, а стълбище, изградено от стари книги, ги води към малък канал.

Словосъчетанието Acqua Alta означава „високи води“ и се използва, за да опише честите наводнения във Венеция. Собственикът на книжарницата – Луиджи Фридзо, я открива през 2004 г. след околосветско пътешествие и двугодишно попълване на книжния фонд. Едно от наводненията причинява на Фридзо загуби в размер на 200 хиляди евро, затова днес книжарят държи да открие ефективен начин за съхраняване на стоката си:

Правя го основно заради неточните прогнози за времето. Понякога предупрежденията са за приливи с височина 1.10 м, а те достигат 1.50 м или 1.60 м. Дори и да се подготовиш. пак не е достатъчно, особено ако нивото се надигне рано сутрин или през нощта.

Libreria Acqua Alta разполага с над 100 хиляди тома, събирани от цял свят. Повечето от тях са антикварни, а стойността на някои от екземплярите достига стотици евро. Такива например са пътеводителите на Венеция, оценени на 500 евро.

Може да се разходите виртуално из Libreria Acqua Alta чрез това видео, дело на Клаудия Ромео:

Снимка: Business Insider