fb
БългарияНовини

VIBES стартира втората си инициатива „Подари книга на читалище в нужда“

2 мин.

На 23 май от 19:00 ч. сайтът за култура и лайфстайл VIBES прави реверанс към Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, като кани читатели и партньори на портала в столичния бар „Макондо“. Входът е книга (или повече от една) за дарение, а гостите ще бъдат посрещнати с чаша вино, любезно предоставено от винарска изба „Castra Rubra“.

„Подари книга на читалище в нужда“ е благотворителна инициатива, която VIBES осъществява за втори път и на която „Аз чета“ е медиен партньор. Целта на начинанието е да бъдат събрани книги, които ще бъдат дарени на читалища, намиращи се в две български села: Дълбоки (Старозагорско) и Ветрен дол (Пазарджишко).

Основателите на сайта Станислава и Константин Симидчийски насочват усилията си именно към селата, защото това са населените места, получаващи най-малко подкрепа, особено когато става въпрос за култура. Книгите там са стари, често в лошо състояние и понякога липсва дори задължителната училищна литература. В тези селища живеят деца, които имат списък със задължителни книги за училище и проявяват интерес към четенето, но нямат възможност да си купуват често нови книги, дори каквито и да било книги.

Желаещите да се включват в благотворителната инициатива, които не са в София или нямат възможност да присъстват на събитието, могат да изпратят дарение директно на читалищата. Адресите са посочени малко по-долу, а молбата на организаторите е да подберете запазени книги и да подготвите пратката за ваша сметка.

НЧ „Развитие 1878“
с. Дълбоки, област Стара Загора,
ул. „Септемврийци“ 17
Христина Янкова

и

Читалище „Култура“
с. Ветрен дол, област Пазарджик
Улица „Първа“

В рамките на първата си инициатива „Подари книга на читалище в нужда“ през 2016 г. VIBES успява да събере повече от 1200 заглавия, които дарява на читалищата в село Столетово (Карловско) и село Селановци (Врачанско).

Официални партньори на събитието са бар „Макондо“, винарска изба „Castra Rubra“ и рекламна агенция „GM Design“.