fb
БългарияНовини

VIII Литературен фестивал в Русе заличава границите с гости от 6 държави

2 мин.

festival ruseЗа осма поредна година от 1 до 6 октомври Русе става домакин на Литературния фестивал, организиран от международното дружество „Елиас Канети“.

Централна тема в тазгодишното издание е пресичането и премахването на всякакви видове граници, свързвайки чрез литературата страни от Дунавския регион, Западна, Източна и Югоизточна Европа. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Унгария, Германия, Полша и България, като за първи път ще има гост от Украйна.

Откриването на фестивала е на 1 октомври, четвъртък, от 16 часа с представяне на малко познатите „Записки“ от Елиас Канети.

Програмата за деня продължава в 17 часа с артистично четене на откъси от антологията съвременни полски пиеси за деца и младежи „Различното патенце и… други, не само приказки“.

В 18:30 часа публиката ще може да се срещне с немската авторка от български произход Румяна Еберт, чиято книга „Ъгли и овали“ ще бъде представена за първи път у нас.

Гостите на фестивала в Дом Канети ще могат да разгледат също вече подредената изложба „14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство.“.

На 2 октомври, петък, от 17:30 часа ще бъде открита изложбата „Украинска нощ“. Веднага след откриването започва четене с известния унгарски автор Ласло Мартон, чиято книга „Сенчеста главна улица“ е вече позната на българската публика.

В събота и неделя програмата на Литературния фестивал ще предложи маратон от лекции, посветени на Змей Горянин, Георги Марков, политическия ArtComics, четения на български и чуждестранни автори, прожекция на полската пиеса „Цукер сутиен“.

На 5 октомври, понеделник, от 17:30 часа ще започне четенето с Роман Видер – Ибисур, изследовател на Андрей Платонов, писател и преводач.

А час по-късно започва четения с Алекси Дамянов (къси разкази от книгата „Синът на високата трева“)

Последна в програмата за деня е прожекция на пиесата „Валентина” на Войчех Фаруга, реж. Войчех Фаруга.

В последния ден на фестивала, 6 октомври, от 17:30 часа започват четения с известната българска писателка и поетеса Кристин Димитрова („Ефирни песни и тайни служби“) и с Кирил Василев („Предградие на несъществуващ град“).

От 19:30 часа ще се прожектира пиесата „Куфарът” на Малгожата Шикорска-Мишчук, реж. Вавжинец Костшевски.

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново.

Пълната програма на литературния фестивал можете да видите тук.