fb
БългарияНовини

Включи се в инициативата „Подари ми история“, почети на незрящ

2 мин.

Доброволци могат да се включат в инициативата „Подари ми история!“, стартирала през 2014 г., и да обогатят сравнително ограничения фонд от материали в аудиоформат на български език, които хората със зрителни нарушения използват.

Всеки желаещ може да прочете на глас и запише в mp3 формат стихотворение, разказ, повест, роман, статия, научна разработка или други произведения, които харесва или са заявени като желание от незрящи читатели. Записът може да се направи на компютър, телефон или диктофон. За да е напълно ясна целта на записа, в отделен файл трябва да се прочете следния текст: „Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата „Подари ми история“!“.

През сайта на инициативата прочетеното ще бъде достъпно за незрящи.

Тъй като в голяма част от случаите е необходим монтаж на записаните произведения, всеки с опит в това отношение или желание да се научи е добре дошъл да го направи.

Инициативата „Подари ми история!“ е създадена и се поддържа от неформална група зрящи и незрящи доброволци. Незрящите могат да възприемат текстова информация по три основни начина – чрез Брайловата азбука, чрез компютър с помощта на говорещ софтуер и прослушвайки аудиофайлове. Гласът на софтуера звучи електронно и сухо – съвсем различно е да възприемаш интересен текст, прочетен от човек, който се старае.

Няма никакви изисквания, свързани с възраст, дикция, изразителност и скорост на четенето. Важни са ентусиазмът и съпричастността. Ако по време на записа прочетеш погрешно дума/израз или се чуе дразнещ страничен шум, препоръчително е да прочетеш отново думата или пасажа, за да може да се отстрани грешката при монтажа. Подробни указания за всичко, свързано със записите, ще намериш тук.

Организаторите силно препоръчват доброволецът да се спре на произведение, издадено преди повече от три години. Провери първо дали избраното заглавие вече не е налично в каталозите на „Подари ми история!“.

Включете се в мисията на TimeHeroes тук.