fb
БългарияНовини

Включи се в косплей надпреварата по „Играч първи, приготви се” на 3 ноември

4 мин.

Издателство „Locus” ще се включи в Sofia Game Night – царството на гейминг културата в България, с организирането на косплей надпревара на тема „Играч първи, приготви се“ (изд. „Intense“) – бестселъра на Ърнест Клайн, превърнат в касов едноименен филм с режисьор Стивън Спилбърг.

Събитието ще се проведе на 3 ноември от 18:00 ч. до 20:00 ч. В Sofia Youth Innovation Lab (София, ул. „Сердика“ 3). Всички участници трябва да дойдат облечени като някой от любимите си герои от игри. Жури ще оценява оригиналността на костюмите и цялостната визия на участниците, а най-добрите косплей артисти ще получат награда.

Ако сте чели книгата или пък сте гледали филма, значи сте наясно, че изборът на тематичен  костюм е изключително всеобхватен – заради многобройните препратки към попкултурата от 80-те и 90-те години на XX век. Сигурни сме, че вашето въображение ще ни изненада. Тук ви припомняме някои от героите, които могат да ви послужат като вдъхновение.

С кой друг да започнем, ако не с протагониста в невероятната история – Уейд Уотс! Той се чувства жив единствено когато е включен в ОАЗИС – безкраен виртуален свят, където по-голямата част от човечеството прекарва дните си. Уейд разплита загадки с проницателния си ум, находчивост и… много чар. Единственият начин да оцелее в надпреварата, в която се впуска, е да победи. А въпросът пред вас е дали ще излезете с награда от съревнованието на 3 ноември!

Едни от най-големите фенове на „Играч първи, приготви се“ са геймърите и сме сигурни, че косплей състезанието няма да мине без герои от игри. А като споменем компютърни игри, в съзнанието ни моментално изниква World of Warcraft. Масовата онлайн игра има милиони активни потребители, които създават и развиват герои от 13 различни раси. Разнообразието от образи от двете основни фракции на смъртните раси в Азерот е впечатляващо. Остава само да си изберете един и да ни впечатлите с превъплъщението си.

Уейд Уотс

Комикс героите също намират място в нърд романа на Ърнест Клайн. Сред тях е Батман – супергерой на „Ди Си Комикс”, появил се за пръв път през 1939 г. Той е създаден от художника Боб Кейн съвместно с писателя Бил Фингър. Като един от най-популярните борци за справедливост, той разчита на изключителния си интелект и вискотехнологични приспособления.

А какво ще кажете за костюм на някой от героите от култовия филм „Бойна звезда: Галактика“? Той проследява пътуването на оцелелите от Дванадесетте колонии на Кобол след ядрената атака на Сайлоните. Независимо дали ще се преобразите като президента Лора Розлин, командир Уилям Адама или някой от Сайлоните, целта ви е една – да бъдете неразличими от оригиналите!

Комиксът „Костенурките нинджа“ пък ви предлага доста любими герои, от които да избирате – една от четирите мутирали костенурки (Рафаел, Микеланджело, Леонардо, Донатело), техния сенсей –  учителя Сплинтър, или пък злодея Шрьодер, облечен в страховит брониран костюм, покрит с остри шипове.

Sofia Game Night е съвместна инициатива на Гьоте-институт България и Game Dev Summit, която се осъществява с генералната подкрепа на The Stars Group и подкрепата на Safe Charge. Това е първото мащабно публично събитие, посветено изцяло на игрите, което цели да ги популяризира във всичките им измерения сред широката аудитория. Участието в събитието дава както възможност за реклама и широка публичност, така и привличане на нова публика.

„Играч първи, приготви се“ е една от любимите книги на читателите на издателство „Locus”. Неслучайно сме посветили цяла статия на читателските мнения, които продължават да валят. Можете да ги прочетете тук. Романът печели уважението и на един от най-добрите режисьори на всички времена – Стивън Спилбърг, който създаде феноменална филмова адаптация.

И все пак, колкото и зрелищна да е екранизацията, книгата остава неин първоизточник и си заслужава да се прочете. Ето и още малко информация за сюжета:

През 2045 г. реалността е грозно място. Уейд Уотс се чувства жив единствено когато е включен в ОАЗИС, безкраен виртуален свят, където по-голямата част от човечеството прекарва дните си. Когато ексцентричният създател на ОАЗИС умира, оставя след себе си поредица дяволити пъзели, породени от обсебеността му от попкултурата на отминалите десетилетия. Първият, който ги разреши, ще наследи огромното му богатство – и контрола над ОАЗИС. Тогава Уейд разплита първата загадка. И внезапно се оказва заобиколен от противници, готови да убиват, за да стигнат до наградата. Надпреварата започва – и единственият начин за оцеляване е победата.

Събитието във Facebook ще намерите тук.