fb
От издателстватаСпециални

Владимир Зарев представя „Чудовището“ в София и Пловдив

3 мин.

Advertorial

Владимир Зарев ще представи новия си роман „Чудовището“ в София на 14 май, вторник, от 18:30 ч. в Книжен център „“Гринуич“ (бул. „Витоша“ №37). Специални гости на официалната премиера в столицата ще бъдат редакторът на книгата и управител на издателство „Хермес“ – Стойо Вартоломеев, проф. Михаил Неделчев и актьорът Руси Чанев, който ще прочете избрани откъси от романа (един от тях можете да откриете при нас).

След това Зарев ще отпътува за Пловдив, където ще се срещне с читатели на 21 май, четвъртък, от 18:00 ч. в Книжарница „Хермес“ – Централ (ул. „Княз Александър I“ №43).

Двете събития, провеждащи се с медийната подкрепа на „Аз чета“, ще бъдат част от станалите вече традиционни Дни на българската книга на издателство „Хермес“. Те ще поставят началото на национално турне, по време на което писателят ще се срещне с почитатели още във Видин, Лом, Варна, Бургас и други градове. Очаквайте подробности за датите.

Стойо Вартоломеев споделя за романа:

Когато четях ръкописа на Владимир Зарев, нещо в него ми напомни за „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте – една емоционална и въздействаща книга. В „Чудовището“ също има много емоции. Заедно с това обаче, написаното често ме препращаше към „Записки от подземието“ на Достоевски. Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност. От една страна, са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност.

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

АВТОРЪТ

Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор. Има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в романите се открива през 1890 г. и завършва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Огромна популярност и дванайсет издания в България има и романът „Разруха“, в който се описват механизмите, с които е ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии.

По романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев заснема игралния филм „Времето е наше“.

Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. е удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. е предложен за награждаване с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.