fb
БългарияНовини

Владимир Зарев с наградата „Иван Вазов“ за 2015 г.

1 мин.

Владимир ЗаревВладимир Зарев е носителят на Националната литературна награда „Иван Вазов“ за 2015 година, съобщава БТА. Отличието се връчва всяка година по повод годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

Зарев получи бронзов бюст на Вазов и парична награда лауреатът получи на специална церемония в родния град на поета Сопот.

„За мен е чест и гордост да получа тази висока награда, която е с името на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Неговото чисто и свято име, а най-вече неговото творчество е свързано с всеки от нас, творбите му са част от всеки българин“, каза в словото си Владимир Зарев. „Залисани в ежедневието си, не си даваме сметка за направо смайващото значение на словото в живота на всеки от нас, не си даваме сметка, че това, което не е назовано, не е облечено в слово, то сякаш е лишено от енергията на познанието и реалното“, добави писателят.

Преди тържествената част бе открита най-новата експозиция в къщата музей „Иван Вазов“ – Дюкян на Минчо Вазов. Основна фигура в нея е младият, 17-годишен Иван Вазов, чиято фосъчна фигура е изработена от скулптора Димитър Бакърджиев. Самото честване на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов започна с военен ритуал с участието на почетните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

[ + ]