fb
Ревюта

Внимавай какво правиш, за да не натрупаш „Kофти карма“

2 мин.
kofti karma

kofti karmaСлед изключителното удоволствие, което ми достави „Исус е влюбен в мен” на Давид Зафир, просто трябваше да прочета и другата негова книга „Кофти карма”. Не останах разочарована, въпреки че „Исус е влюбен в мен” ми хареса повече.

В „Кофти карма” Зафир отново третира темата за постъпките на хората и духовното израстване, но този път е избрал като основа будизма и учението за кармата. Както най-общо може да се обобщи, прави добро, за да ти се върне добро.

Оказва се, че главната героиня Ким Ланге не е следвала този принцип, и когато загива при най-нелепия инцидент (удря я мивка по главата от разбила се руска космическа станция), се налага да си понесе последствията. Заради постъпките си от човешкия си живот е преродена в мравка и трябва да натрупа добра карма в този и следващите си животи, за да се изкачи по еволюционната стълбица.

И така започва дългият и труден път на Ким по пътя на духовното израстване. Неин спътник в приключенията й става не кой да е, а преродената мравка Казанова. Очевидно и това да обичаш мнoго жени, не носи добра карма… bad karma

Давид Зафир разглежда доста експлоатираната тема за това, кое е наистина важно в живота, поставянето на кариерата пред семейството, безскрупулността в преследването на поставената цел и прочее. Но това, което отличава книгата от други книги и филми и я измъква от баналното, е наистина чудесното чувство за хумор и прераждането на Ким в други форми на живот. Сериозно, никога отново няма да погледна на мравките или морските свинчета по същия начин. И се надявам да не съм натрупала лоша карма, задето избивахме мравките, когато лятото бяха нападнали кухнята.

Понякога е хубаво да си припомняме кои са важните неща в живота и предполагам всеки ще се замисли спрямо неговото слабо място. Със сигурност „Кофти карма” ще ви накара да преразгледате приоритетите си и струва ли си да отделяте толкова време и мисли за някои наглед „значителни” неща.

Ревю на „Исус е влюбен в мен“ може да видите тук