fb
КнижарницитеНовини

Врачанският клон на „Приятели“ е любима книжарница на България за 2016 г.

2 мин.

За първи път обект извън София печели конкурса „Моята любима книжарница“. Книжарница „Приятели“ – Враца спечели с 9,8% от гласовете на публиката в съревнованието, което се проведе за трета година с медийното партньорство на „Аз чета“.

Миналогодишният победител Книжен център Greenwich – София зае второто място с 9,1% от читателските гласове, а на трето – със 7,08% се нареди книжарница Elephant – София. В конкурса се включиха 168 книжарници от цялата страна. В рамките на един месец гласуваха 10102 души, което е с над 1000 читатели повече от миналата година.

Победителят ще получи специална грамота „Любима книжарница на България” за 2016 г., както и голямата награда – тридневно пътуване за двама до Белград с посещение на Белградския международен панаир на книгата през 2017 г., осигурени от сдружение „Всичко за книгите”. Организаторите са подготвили подаръци и за гласувалите в конкурса. Един от тях ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор, a други ще получат поощрителни награди. Печелившите ще бъдат изтеглени на 18 декември по време на Софийския международен панаир на книгата.

„Тази година се наблюдава голяма активност на читатели от по-малките градове в страната, които успяха да изведат своите фаворити на по-предни позиции в класирането“, разкриват от „Всички за книгите“.

Най-много са гласувалите от София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Враца, Стара Загора. Книжен център „Гринуич“ e любима книжарница на София, фаворитът на читателите от Варна е „Сиела“ (Фестивален и конгресен център).

В това издание на конкурса 54.37 % от читателските гласове са за книжарници от София, а 45.63 % – за книжарниците от страната. Малко над 60% от общия вот е даден за независими книжарници, а останалите гласове са за магазини, които са част от вериги. Съотношението между мъже и жени при гласуващите е равно, като по-голямата част от тях са на възраст 25-34 години.