fb
БлоговеМнения

Връх на сливанията и придобиванията в книгоиздаването от Голямата депресия насам

4 мин.

Първата половина на 2014 бе един от най-натоварените периоди по отношение на сливания и придобивания в книгоиздаването от Голямата депресия насам, пише в свой анализ редакционният директор на Publishers Weekly Джим Милиът. Вижте пълния текст и таблица с най-големите сделки в бранша от началото на годината.

Комбинацията от спада в икономиката от 2008-2009 и несигурността в това накъде върви книжният бизнес, създаде изключителни трудности при определянето на пазарната стойност на различни компании, особено с налагането на е-книгите. Това накара през последните години ръководствата и на малките, и на по-големите издатели да гледат неохотно на участието си в крупни сделки, било то като купувачи или продавачи.

PRH_wordmark_brandsystem_MCKLТова поведение обаче започна да се променя с обявяването на сливането между Penguin и Random House. Подобряващото се състояние на икономиката и забавянето в растежа на пазара на е-книги предлагат малко по-ясна картина относно бъдещето на пазара на книги. В следствие на това висшите мениджъри на бранша са по-склонни да предприемат решителната крачка.

Според някои наблюдатели именно конослидирането е ключът към оцеляването за комапнии, които искат да останат в книготърговията.

Специалистът по сливанията Мартин Левин, който посредничи при покупката на Globe Pequot Press от Rowman & Littlefield през май, казва, че големите издатели, също както и независимите, знаят много добре, че съревнованието в днешната книжна среда изисква много по-големи ресурси. С покачването на цените “по-малките комании осъзнават, че е време да излязат от играта”, смята Левин.

RLPGMottoЗа да постигнат необходимия мащаб група инди издателства се включиха в множество сделки в първата половина на 2014. Rowman & Littlefield придобиха литературната програма на Alban Institute и Globe Pequot, а в същото време Open Road купи двама от конкурентите си в публикуването на е-книги.

Въпреки че от рецесията насам цените са се подобрили, оценяването на компании все още е рисковано. По време на годишния издателски семинар организиран от Cowan, Liebowitz & Latman през май, Робърт Джорданела, който работи съвмстно с Левин по сделката за Globe Pequot, каза че алгоритъмът за определяне на стойността на една компания се е променил.

Сега се отделя по-голямо значение на печалбата, отколкото в миналото, когато продажбите се базираха преди всичко на приходите. Компаниите, заинтересовани от придобиването на други, вече взимат под внимание и много по-субективни фактори, като например дали сливането може да намали разходите от мащаба или дали осигурява достъп до нови пазари в САЩ и по света.

Взимайки под внимание всичко това е трудно да осигуриш цифрово изражение на стойността на издателския бизнес.

Придобивания в издателския бранш, 2014

Дата Купувач Придобита компания Коментари
3.01 Kensington Lyrical Press Разгръщане на позициите на Kensington при е-книгите
9.01 Rowman & Littlefield Alban Institute Придобива 270 заглавия
13.01 Salem Communications Eagle Publishing Сделката включва и импринта Regnery
17.01 F+W New Track Media С покупката F+W разширява бизнеса си с изделия по вертикала, придобивайки част от разпространението
31.01 Wasserstein & Co. Recorded Books Инвестиционната група купува издателя на 13 000 аудио книги
19.02 Graphic Arts Companion Press Сделката включва 27 заглавия
1.04 Turner Publishing Hunter House Turner придобива 225 заглавия
5.04 Baker Publishing Regal Books Baker купуват търговската дейност на Gospel Light, която включва 625 заглавия
2.05 HarperCollins Harlequin Стойност на сделката: $455 милиона
5.05 Tinicum F+W Инвестиционната група получава контролния пакет акции
5.05 HarperCollins Olive Tree Отделът за християнска литература на HarperCollins придобива разработчик на библейски софтуер
5.05 Recorded Books HighBridge Сделката добавя 1000 заглавия към каталога на Recorded Books
13.05 McEvoy Group I See Me McEvoy добавя в портфолиото си издаване на детски и луксозни книги
15.05 Phoenix Media PIL Group Китайският издател на детски книги ще плати $80 милиона
22.05 Rowman & Littlefield Globe Pequot Добавени $20 милиона към продажбите на R&L
24.06 Hachette Book Group Perseus Books Group Hachette придобива издателските активи, Ingram получава разпространителския бизнес
5.01 Zola Books Bookish Е-търговецът придобива активите на Bookish
5.01 Macmillan Cookstr Сайтът за готвене се присъидинява към Macmillan
10.02 Open Road E-Reads Придобити са 1200 е-заглавия
10.02 Thomson-Shore PublishNext Thomson-Shore, занимаваща се с печат, придобива платформата за самопубликуване PublishNext
3.03 Ingram CourseSmart Обединява две от най-големите компании за дигитални учебници
17.03 Joel Weinshanker Hastings Компании, собственост на Weinshanker, плащат по 3 долара на акция
2.04 Readerlink TNG Придобива разпространителския бизнес на TNG
9.04 Amazon Comixology Amazon купува ключов разпространител на комикси.
5.05 Readerlink HDA Придобива някои от активите на HDA в книгоразпространението
3.06 Open Road Premiere Digital Купува 300 е-заглавия
[ + ]