fb
НовиниПо света

Всеки пети родител във Великобритания харчи по-малко пари за книги на децата си

3 мин.

Всеки пети родител във Великобритания харчи по-малко пари спрямо миналата година за нови детски книги заради икономическата кризата, а една четвърт от семействата са помолили децата си да заемат повече заглавия от училищните библиотеки, установи ново проучване, обобщено от The Guardian.

Изследването, което включва отговорите на повече от 3 000 родители и настойници в цяла Великобритания, също така установи, че кризата с разходите за живот оказва тревожно въздействие върху образованието на децата, като всеки шести от анкетираните споделя, че детето му полага много повече усилия в училище, в сравнение с предишните 12 месеца.

Изследването е на National Literacy Trust (NLT) и дигиталната банка Chase и е проведено от YouGov. Разглежда навиците за четене, както и разходите за книги и установява, че 10% от родителите са прекалено стресирани от икономическия натиск, за да четат на децата си. 

„Знаем, че преживяването и финансовото напрежение оказват влияние върху грамотността на децата – семействата не могат да си позволят книги и имат по-малко време и енергия, за да четат, пишат и говорят с децата си у дома”, обясни Джонатан Дъглас, главен изпълнителен директор на NLT.

Според проучването около 40% от семействата казват, че изпитват финансови затруднения, което води до ограничени разходи за книги за децата им. Също около 40% от анкетираните споделят, че децата им нямат достъп до тихо място за четене у дома. Вместо това все повече разчитат на училищните библиотеки, за да им осигурят достъп до книги и приветлива среда за четене. В разрез с тази тенденция изследването припомня, че всяко седмо държавно начално училище във Великобритания не разполага със специално библиотечно пространство. Това засяга повече от 750 000 деца, сочат данните на NLT и припомнят, че по закон училищата не са задължени да имат библиотека. Една от последните мисии на авторката Кресида Коуел, като детски лауреат на Обединеното кралство през 2022 г., бе да поднови призива към правителството да инвестира £100 милиона в библиотеките на началните училища, след проучване, което показа, че училищните библиотеки помагат за подобряване на академичните стандарти, както и насърчават любовта към четенето сред децата.

Изследването на NLT и Chase идва в началото на втората година от програмата за училищни библиотеки Chase Rewarding Futures, която има цел да подкрепи децата и младите хора да реализират бъдещия си потенциал чрез развиване на ранна любов към четенето. Програмата се подкрепя от Penguin Random House UK и ще осигури достъп до нови библиотечни пространства на около 62 000 деца, а 312 преподаватели в началните училища ще бъдат обучени при прилагането на стратегия за четене за удоволствие.