fb
Не пропускайтеПанаирът

Всепризнат гений, начинаещ магьосник, известен писател и ненадминат футболист се срещат под елхата

9 мин.

Advertorial

Под елхата на „Софтпрес“ ухае на френски кроасани и приказни вълшебства, крият се загадъчни френски картини, а по клоните ѝ са накацали папагали. Тази магия се случва благодарение на книгите. От все по-богатия и разнообразен каталог на издателството с книги за цялото семейство ви предлагаме десет заглавия, сред които ще намерите идеалния подарък за всеки. Намерете онова, което ще ви държи будни цяла нощ, защото не можете да се откъснете от страниците; книга за любимите ви близки; романтично четиво за половинката; чудати истории и приказки с вълшебни илюстрации за децата. 

 

„Леонардо да Винчи“ от Уолтър Айзъксън

Ако има автор, когото днес да свързваме с жанра биография, това е Уолтър Айзъксън. Директорът на институт „Аспен“ е публикувал биографии на Стив Джобс, Айнщайн, Кисинджър и Бенджамин Франклин. Още преди излизането на „Леонардо да Винчи“ на пазара филмовите права са откупени от Paramount за седемцифрена сума след ожесточен търг между няколко холивудски компании. В основата на сделката стои друг Леонардо – носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо, кръстен именно на великия художник. Какво кара светът да полудее по биографиите, писани от Айзъксън (тази на Стив Джобс е най-продаваната нехудожествена книга в историята!)?

Гледната точка. Айзъксън винаги подхожда към обекта на своите книги от неочакван, различен ъгъл. Биографията, написана от Айзъксън, е ценна именно защото: първо, не разглежда Леонардо само като художник или само като изобретател, а се опитва да обхване необхватните му интереси и постижения. И второ, успява да представи и онези особености на Леонардовия характер, които го отдалечават от образа на идеалния учен, и то така, че заради тях геният му става още по-вдъхновяващ.

 

„Христо Стоичков. Историята“ от Христо Стоичков и Владимир Памуков

2018 е прекрасна книжна година, но ако има книга, която ще я бележи – това е единствената официална биография на най-успелия български футболист (поне когато говорим за нехудожествена литература). Христо Стоичков е много неща – името му е виза, която осигурява топло посрещане за всеки българин по света навсякъде, където обичат футбол. Продължава да е единственият, донесъл у дома Златна топка (и ще го направи отново за срещите си с читатели в страната). Силно обичан и мразен, Стоичков е име, превърнало се в символ на една епоха. Биографията, написана в съавторство със знаменития спортен журналист Владимир Памуков, позволява на всички, които от години следят и обсъждат всеки жест, дума и действие на Камата най-после да надникнат зад маската и да опознаят момчето, което всеки път, когато някой каже „не може“ чува „не, можеш!“, играчът, който печели титли и покорява сърцата на милиони, мъжът, който вярва, че подкрепата на семейството му е половината от успеха му, дядото, който боготвори внучката си. Тази книга е повече от биография – тя е вдъхновение, че няма непреодолими препятствия. Всичко, което ти трябва, е малко спортен хъс и много, много упорита работа, за да го постигнеш.

 

„Магията на пътешествията“ − сборник с пътеписи

Класическите пътеписи са жанр, който сякаш отстъпи място на историите, подходящи за споделяне в социалните мрежи, а дивите, необичайни кътчета – на по-подходящи за социалните мрежи дестинации. „Магията на пътешествията“ съдържа 33 истории от журналисти и писатели, посветени на пътуването. Този своеобразен атлас на пътешественика не е подходящ за хора, които търсят следващото подходящо за тагване място – той е сериозно четиво за хора, които искат да открият непознати кътчета, да срещнат нови хора и да се насладят на великолепно разказани истории от близо и далеч.

 

„Красива мистерия“ от Луиз Пени

krasiva miseria luiz peniТози път разследванията на главен инспектор Арман Гамаш ни отвеждат далеч от идиличното селце Трите бора, където бистрото на Оливие винаги ухае на прясно изпечени кроасани и cafe au lait, Рут е все така гениална и заядлива, а Клара рисува причудливите си картини. И макар да ни липсват, знаем, че ни чакат. Но сега има ново убийство за разрешаване и главният инспектор и екипът му от млади специалисти трябва да разследва убийство в уединения манастир Saint-Gilbert-Entre-les-Loups – свети Гилберт сред вълците. Монасите, които живеят в него, ревниво съхраняват красивата мистерия на музиката и държат портите си здраво залостени. И докато Гамаш се чуди каква е връзката между убийството и божествената музика, той лека-полека започва да забелязва пукнатините около себе си. В привидно здравите основи на манастира. В малката разединена общност между стените му. В собственото си обкръжение. Ще успее ли обаче да разпознае „монаха сред вълците“, преди музиката да е заглъхнала?

 

„Запали реката“ от Джон Вердън

Дейв Гърни е детектив от старата школа – проницателен, умен, с усет за истината. „Запали реката“ е може би най-провокативният роман на Вердън. В западналото градче Уайт Ривър е убит полицай и напрежението все повече ескалира. Когато двамата заподозрени за убийството също са намерени мъртви, ситуацията заприличва на буре с барут. Докато полицията търси улики, той търси причините за убийствата. Възможно ли е доказателствата тук да са основната пречка пред задържането на истинския убиец? Как откриваш маниакален престъпник, когато всяка хипотеза за мотива му звучи абсурдно, а труповете продължават да се множат? Докато се опитва да си отговори на тези въпроси, Гърни се сблъсква с жестокост и гениално планиране, които надхвърлят всичко, пред което се е изправял до този момент. А в собствения му дом се появява ужасяваща тайна, датираща отпреди цяло столетие.

 

„Бал в „Мулен Руж“ от Радостина А. Ангелова

Романите на Радостина А. Ангелова са вдъхновени от най-красивите места на света – Виена, Барселона, София… След успеха на „Афиши в огледалото“, посветен на актрисата Роза Попова, Радостина черпи вдъхновение от живота на друга българка, чието име ще помним завинаги. В новия ѝ роман „Бал в „Мулен Руж“ загадката на френска картина се преплита с една от големите любовни истории в българската литература. Не се подвеждайте обаче – това не е просто любовен роман. „Бал в „Мулен Руж“ e изящен разказ за дома, за близките и любовта, за корените и дървото. Вдъхновена от най-красивия град в света, тази лирична приказка започва в едно малко парижко бистро през 1905, продължава с музея на Роден, Версай и стига чак до заснежените склонове на Родопите през зимата на 2018, за да ни отведе на едно дълго пътуване към дома. Онзи, който винаги носим в сърцата си.

 

„Оттатък рая“ от Сали Кослоу

Франсис Скот Фицджералд е едно от онези „лоши момчета“ на световната литература, които щяхме да обичаме дори да не бяха гениални писатели. Унищожителната страст между него и съпругата му Зелда придава допълнително обаяние на образа му и вдъхновява пиеси, филми, книги… И макар двамата никога да не се развеждат, в края на дните си Франсис изживява още една любовна история – не по-малко силна и не по-малко важна за литературата. Прочутият някога писател е в залеза на кариерата и дните си, но все още притежава достатъчно чар, за да привлече вниманието на Шийла Греъм – жена, чието изпълнено със сенки минало и внимателно изграден публичен образ ни карат да се зачудим дали самата тя не е излязла от страниците на „Великият Гетсби“. „Оттатък рая“ е история за помръкналия блясък на славата, за Холивуд, който неуморно продава мечти и надежди, за един уморен Фицджералд, който живее на диета от джин и сладкиши, писма с откази и пропаднали договори за книги и филмови сценарии. И с Шийла. Любовта помежду им е противоречива, но и достатъчно дълбока, за да даде сили на Фицджералд за един последен романс и един последен роман.

 

„Дневникът на един (татко) звероукротител“ от Калоян Явашев

Забавните истории на Калоян Явашев предизвикаха абсолютен фурор в родителската общност във фейбсук и бързо се превърнаха в книга. „Дневникът на един (татко) звероукротител“ обаче не е просто хронология на приключението да си родител, а забавно поднесена история за мечтите, трудните житейски избори и предизвикателството пред един млад мъж, който търси своето място в света. Качете се на въртележката и се оставете Калоян да ви отведе от България през Испания до слънчевата Малта, веселия Кипър, горещото Мексико, прашния Египет, лудата Куба и други интересни места, за да научите как се става дресьор на папагали, а впоследствие и татко на три невероятни деца.

 

„Магични мистерии“ от Нийл Патрик Харис

Какво е Коледа без истории за магия, бягство от дома и нови приятели. Прибавете към това щипка мистерия, лъжичка тайни и едно зловещо престъпление, което трябва да бъде предотвратено! Всичко това, забъркано с вълшебна пръчка от любимия актьор и фокусник Нийл Патрик Харис, се превръща в „Магични мистерии“ – не просто роман, а истинско ковчеже, пълно с шифри, кодове и дори фокуси. Отваряйте си очите на четири и ще откриете между кориците нещо повече от вълнуваща история – ще научите как да станете магьосник!

 

 

„Оле затвори очички“ с илюстрации на Ана Григориев

Прекрасната история на Андерсен, преразказана от Светлана Ружич, и изящните илюстрации на Ана Григориев създават вълшебен свят, в който сънищата оживяват и всеки детайл има значение. Луксозното издание приковава детското внимание, а приказката за Оле затвори очички, който знае най-хубавите вълшебни истории, събужда въображението и мечтите им.

 

 

 

Разгледайте целия каталог на издателството и ги посетете тази седмица на щанд 116 в НДК: