fb
БлогБлогове

Всички жени са важни в литературата

2 мин.

Според статистиката още от ранна детска възраст жените четат повече и са по-запалени читатели. Въпреки че в световен мащаб броят на издаваните книги с автори мъже и жени е почти равен, дори днес, в ХХI век, стереотипното недоверие и подценяване на книгите, писани от жени, продължава да съществува. За съжаление, това също е доказано статистически, и е свързано както с отношението на критиката, така и с възприемането на книгите от самите читатели (и мъже и жени). Не са малко и примерите, когато целенасочено жени автори използват за псевдоним мъжки имена или абревиатури на своите, за да “избегнат” деликатно акцента върху своя пол.

Книгите, писани от жени, книгите с главни герои силни женски образи, са особени важни – не само в минало време, но и в настоящето. Защото книгите и литературата имат възможността трайно, макар и не бързо, да променят културните и социални нагласи в обществото. И по-важното, дават възможността за размисъл и личностна промяна и възпитаване със силни ролеви модели.

седмица на жените и литературатаЗа признаването на ролята и правата на жените има още да се работи, както у нас, така и по света. През следващите седем дни “Аз чета” ще даде своя малък принос в дискусията, като постави основен акцент върху жените в литературата в “Седмица на жените и литературата”. През следващите дни ще ви разкажем за жените в различните им роли в полето на литературата – автори, преводачи, редактори, издатели и читатели. Ще се потопим в образите на любими героини – образи, които остават примери за поколения жени. Ще се опитаме да ви изненадаме с интригуващите истории на някои от най-известните авторки и техния път към читателите. Ще си припомним и някои от най-любопитните истории, свързани с жените, писането и литературата от архивите на сайта.

Всички публикации през специалната седмица ще може да следите с таг “Седмица на жените и литературата”.