fb
БългарияНовини

„Всичките наши тела“ по Господинов донесе ИКАР за поддържаща мъжка роля

2 мин.
Снимка: ДТ Ямбол

Постановката „Всичките наши тела“ по текстове на Георги Господинов донесе ИКАР на Вълчо Янев в категорията за поддържаща мъжка роля. Актьорът влиза в образа на Дядото, а спектакълът се играе от Драматичен театър – Ямбол. Постановката е изиграна за първи път през октомври миналата година и е на режисьора Мартин Киселов, който я е създал със съдействието на Господинов.

Националните награди за сценични изкуства ИКАР бяха връчени на Световния ден на театъра – 27 март, от Съюза на артистите в България. По традиция церемонията се проведе в Народен театър „Иван Вазов“. Мотото на XIX издание на Софийския театрален салон бе „Бойно поле за действие“. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас бяха раздадени за 50-и юбилеен път и отличиха артисти в 23 категории.

Голямата награда за цялостен спектакъл бе присъдена на антивоенната сатира срещу войната в Украйна „Хага“ по пиесата на Саша Денисова и под режисурата на Галин Стоев в Народния театър. Визията на спектакъла спечели и в категорията за сценография и костюми – Борис Далчев и Кънчо Касабов.

Наградата за главна женска роля спечели Весела Бабинова за своя моноспектакъл „Пистолет в торнадо“ по текст на Лорън Гъндърсън.

Статуетката за главна мъжка роля отиде при Пенко Господинов за ролята си на Иполит Воробянинов в „Седемте стола“ на Драматичен театър – Ловеч. 

За поддържаща женска роля бе отличена Александра Василева за играта си в експерименталния спектакъл на Народния театър „Петрови в грипа и около него“ по романа на Алексей Салников. Постановката бе отличена и за нестандартната режисура на Боян Крачолов.

Наградата за дебют взе актьорът Калоян Желев, превъплътил се в сложната роля на аутистичния Кристофър в спектакъла „Странна случка с куче през нощта“ на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Три специални отличия бяха присъдени на доц. д-р Биляна Томова – с награда за постижения в Преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов – с награда за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, и актрисата Мария Каварджикова, която получи приза за Изключителен принос към българския театър.