fb
От издателстватаСпециални

Всичко, което трябва да си припомните за „Алена кралица“ преди продължението

8 мин.

Мисията ви, ако прецените да приемете предизвикателството, е да си припомните всички важни моменти от „Алена кралица“ преди да излезе продължението „Стъкленият меч“ тази седмица. И ние сме в пълна бойна готовност да помагаме с факти, които може би сте забравили.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Следват МНОГО спойлъри, така че ако не сте чели „Алена кралица“ още, спрете дотук!

Много от вас са чели „Алена кралица“ преди половин година и сега очакват продължението, но нямат време да препрочетат първата книга. Е, ние сме насреща. На първо място, припомняме ви прекрасната корица на Стоян Атанасов:
12659575_10205198925962093_1701414075_nЦитатите са: „Аз съм една от тях. Аз съм злощастна случайност. Аз съм лъжа.“
Повече по въпроса нататък…

Отново – това е от фенове за фенове, така че четете на ваша отговорност!

Важни герои:

Мер Бароу

Мер е родена в бедно Червено семейство и е принудена да търси прехрана по улиците, да краде каквото може, за да помогне на родителите си и сестра си Гиза да оцелеят. В семейството има и трима по-големи братя, но те са изпратени на фронта като част от задължителната военна служба за всички Червени. Като обикновено момиче с червена кръв Мер не би трябвало да има никакви специални способности, но по стечение на обстоятелствата разбира, че има силата да контролира електричеството.

Това разкритие се случва на показ пред целия кралски двор и кралското семейство е оставено без избор освен да я прибере в двореца и да се престори, че тя е отдавна изгубената дъщеря на стар Сребърен род. Те се страхуват, че аномалията на Мер може да предизвика размирици сред останалите Сребърни семейства, които копнеят да се домогнат до трона, а и сред червенокръвните, сред които атентати и актове на бунт напоследък са зачестили. Мер е сгодена за по-малкия принц и се превръща в принцеса. Но тя се заклева пред мистериозна организация от Червени бунтовници на име Алената гвардия, че ще им помогне да сринат двореца отвътре. Принцеса през деня, таен агент през нощта – какво би могло да се обърка?…

Запомнящ се цитат: „Във вълшебните приказки бедното момиче се усмихва, когато става принцеса. Това не е приказка. Точно сега не знам дали някога ще се усмихна отново.“

Кал Калоре

По-големият от двамата принцове и престолонаследник на кралство Норта. Като всички членове на семейството си Кал владее силата на огъня. Кал прекарва много време с Мер, помага й да се впише в двора и да избегне нападките на други Сребърни (някои от които не са съвсем убедени от историята, съчинена от краля и кралицата). Той я учи да танцува на лунна светлина преди голям бал в столицата и по време на танца я целува, въпреки че е сгодена за брат му. Дайте ни само секунда – отиваме да препрочетем сцената за хиляден път…

Запомнящ се цитат: „Виждам свят на ръба на острието. Без равновесие, той ще рухне.“

Мейвън Калоре

По-малкият принц и полубрат на Кал. Мейвън е сгоден за Мер и двамата постепенно заформят силна връзка. Мейвън успява да убеди Мер, че вижда несправедливостите в един свят, разделен според цвета на кръвта, и дори се присъединява към Алената гвардия. Но в един момент – за който наистина не можем да говорим без болка – той предава всички, за да стане крал. Мейвън… само не и Мейвън!…

Запомнящ се цитат: „Мога да те спася. Аз съм крал. Ще живееш, ако искам да живееш. Ще се погрижа да е така.“

12713903_10205198926602109_1016236398_nКралица Елара

Злата ледена кралица, дошла от дълбините на ада, която е отчасти Агрипина, отчасти Церсей, отчасти Волдемор. Майка на Мейвън, тя може да контролира съзнанието на хората чрез „шепотите“ си. Съществуват силни – и основателни – съмнения, че тя е виновна за внезапната смърт на майката на Кал, предишната кралица на Норта, за да се въздигне на власт. Елара стои зад интригите, които поставят сина й на трона.

Запомнящ се цитат: „Ако познаваш страха на някого, значи познаваш самия него.“

Капитан Фарли

Ако „Алена кралица“ беше училище, Фарли щеше да е супер популярното дете, с което всички искат да са приятели, но никой не смее. Bad. Ass. Тя е лидер на Алената гвардия и прониква в Норта. Фарли се съюзява с Мер с надеждата да успее да разклати властта на Сребърните и, в крайна сметка, да извоюва свобода за Червените.

Запомнящ се цитат: „Вие не ни виждате и затова сме навсякъде. И ще се надигнем. Червени като зората.“

Шейд

По-големият брат на Мер, с когото тя е най-близка. В хода на действията в „Алена кралица“ семейството й получава писмо, че Шейд е мъртъв, загинал на фронта. В края на книгата обаче, докато Мер бяга от двореца и новия крал Мейвън, се оказва, че Шейд е жив и е успял да се измъкне от сраженията благодарение на способността си да се телепортира. Мер разбира, че тя не е единствена, и взема решение да използва списък, оставен й от дворцовия й учител Джулиан, за да открие останалите „новокръвни“ – Червени и Сребърни, по-силни и от двете.

Запомнящ се цитат: „Казаха, че са ме убили, казаха на капитаните, че съм мъртъв, а тялото ми – изгорено. Но не бяха достатъчно бързи. Никой не е.“

Важни моменти:

Когато за пръв път научаваме за Алената гвардия – Мер е заедно със сестра си Гиза на пазара, когато по екраните се появява Фарли с лице, покрито с червен шал, и обявява, че Алената гвардия никога не спи и ще продължи да бомбардира места с тактическо значение за кралството на Норта – например складове с боеприпаси. Фарли призовава всички да се надигнат „червени като зората“.

Изпитанието на кралиците – традицията в Норта повелява момичета на подходяща възраст за женене от Висшите Сребърни династии да се състезават за правото да станат следващата кралица, като демонстрират силите си пред кралския двор и останалите благородници. Победителката в състезанието за кралица на Кал е свирепата Еванджелин. Тя е Магнитрон и може да контролира метала. Но най-същественото, което се случва по време на Изпитанието, е, че Мер пада върху електрически щит и демонстрира способностите си да контролира електричеството, спечелвайки си прякора Малко мълниеносно момиче.

Тренировъчният лагер – Мер прекарва дълго време в това да тренира с останалите Сребърни, за да се научи да контролира уменията си, които са нестабилни и предизвикват ужаса на кралското семейство. Също така се учи на етикет и как да се преструва на Сребърна дама. Мер има специални уроци с чичото на Кал, Джулиан. Той й разкрива, че има и други Червени със свръхспособности като нея, и й оставя списък на имена, които тя да почне да издирва.

Предателството – това е моментът, който ни предизвиква най-дълбока мъка. Not cool, Виктория! Мер, подлъгана от Мейвън, му помага да предизвика атака срещу няколко Сребърни, които са важни за Норта – генерали, шпиони, хора, които Мейвън определя като основата, върху която се крепи короната. Оказва се, че той само е разчиствал пътя си към трона, елиминирайки верните поддръжници на баща му и на брат му. Кралица Елара използва контрола си върху съзнанието, за да принуди Кал да убие баща си, което го прави предател в очите на хората.

12660211_10205198926122097_949820017_nБитката в Купата на костите – Мер и Кал са осъдени на смърт и трябва да се бият срещу пет от най-силните Сребърни, включително Еванджелин, в арена на смъртта. Елара и Мейвън искат да покажат на света, че Мер не е нищо повече от една Червена измамница, да отрекат, че Сребърната и Червената кръв могат да бъдат равни. Затова те „заглушават“ способностите й, като използват Сребърен със силата да изключва други свръхсили. Кал се заклева, че ще я пази, докато може (с което печели сърцата на немалко от нас). След епична битка Мер успява да се откъсне от влиянието на Заглушителя и двамата с Кал убиват трима Сребърни преди Мейвън да привика войската си. За щастие, Алената гвардия се появява и измъква Мер и Кал точно навреме.

Шейд е жив! – знаем, че вече го споменахме, но това е толкова радостен момент, който вдъхва сили на Мер и желание веднъж завинаги да срази Мейвън, че няма да се уморим да го повтаряме.

„Алена кралица“ бе толкова наситена откъм събития, че на моменти не ни оставяше да си поемем дъх. А само чакайте да видите какво става в следващата… Нямаме търпение да прочетете финала!

Преведен и допълнен от нас, текстът оригинално излиза в Epic Reads.