fb
НовиниПо света

Японска верига книжарници „изкупи“ Мураками в борба с Amazon

2 мин.
Murakami

yaponiya knigi amazonKinokuniya, най-голямата японска верига книжарници, откупи 90% от целия тираж на новата книга на Харуки Мураками – сборника с есета „Novelist As a Vocation“, който ще излезе на 10 септември, съобщава flavorwire.com.

Този ход се смята за част от дългосрочна стратегия от страна на Kinokuniya да си възвърне позиции спрямо Amazon. В момента компанията разполага с 66 книжарници на територията на Япония и още близо 30 в различни части на света, сред които САЩ, Сингапур, Австралия, Тайланд, Индонезия и др.

От Kinokuniya се надяват, че когато най-големият онлайн търговец има ограничени наличности от последната книга на Мураками – около 5000 копия, потребителите ще си я набавят от традиционните книжарници.

Въпреки това през първите дни на предварителните продажби книгата беше в топ 5 на най-поръчвани заглавия в японския Amazon. От 3 септември обаче „Novelist As a Vocation“ пада рязко до 30-то място.

Мураками запазва мълчание относно агресивната стратегия на Kinokuniya, но публикува линк към новината на своята Facebook страница. Още не е ясно дали самият писател би спечелил, ако Amazon не продават книгата му.

Все още е рано да се каже дали този агресивен подход е успешен и може ли да проработи в по-големите държави и с по-дълъг списък с автори на бестселъри.

Опитът на Kinokuniya да привлече купувачи към физическите книжарници може да произтича и от неотдавнашното покачване на продажбите на електронни книги в Япония, което постави страната на върха на класациите за продажби на дигитални заглавия в световен мащаб.

Вероятно в резултат на увеличеното търсене от октомври в Страната на изгряващото слънце се въвежда данък върху потреблението в размер на 8% за всички електронни книги, продадени от Amazon.