fb
Ревюта

Щуро приключение в „Доктор Проктор и ваната на времето“

3 мин.
yu nesbyo doktor-proktor-i-vanata-na-vremeto

yu nesbyo doktor-proktor-i-vanata-na-vremetoИзненадващият (и малко непочтителен) дебют като детски писател на норвежкия криминален автор Ю Несбьо с „Пръц-прахът на доктор Проктор” се оказа истинско забавление. Затова останах в мъчително очакване на продължението на заформилата се поредица за странния и шантав изобретател доктор Проктор и неговите малки приятели Лисе и Бюле от улица “Оръдейна”. Нямах търпение да взема в ръце „Доктор Проктор и ваната на времето” (изд. „Емас“) и да науча каква посока ще поемат тримата приятели и техните пръц-преживелици (не се гнусете от името и ефекта на пръц-праха, той има много полезни приложения!)

Във втората книга по съвет на Лисе доктор Проктор е отпрашил към Париж да търси някогашната си любима Жулиет Маргарин. Нещата, разбира се, се объркват и Несбьо умело забърква плахата, умна и схватлива Лисе и наперения, невъзмутим, червенокос дребосък Бюле, в шеметно препускане напред-назад във времето в опит да помогнат на доктор Проктор да промени изхода от любовната история между него и Жулиет. Дали ще успеят? И дали изобщо е възможно да се промени ходът на историята?

Много автори са се упражнявали по този въпрос, но Несбьо го прави по един изключително забавен за децата начин. Успехът му до голяма степен се дължи на неподражаемия дребосък Бюле, който страда от неизличим оптимизъм и никак не може да мълчи или да се въздържа от забъркване в опасни ситуации. Към този ярък образ в „Доктор Проктор и ваната на времето” се присъединява зловещата г-жа Распа, притежателка на дървен крак със скърцаща ролкова кънка, дъх на сурово месо и вмирисани чорапи. Галерията от запомнящи се образи се допълва от алчен и безмилостен злодей в лицето на Клод Клише и неговата банда от така наречени хипопотами.

Ю Несбьо не слага юзди на въображението си и резултатът са поредните шантави изобретения на доктора – вана за  пътуване във времето и френски щипки за нос, които ви позволяват да говорите и разбирате френски без да сте го учили. (От тях и аз бих се възползвала с удоволствие!) Не искам да ви издавам повече от приключенията, които ви е приготвил автора. Мога само да ви уверя, че книгата ще ви донесе много забавление!

Малко изненадващо в последните страници се оказа, че „Доктор Проктор и ваната на времето” всъщност е книга за голямата любов, саможертвата и истинското приятелство. Не знам дали друг автор би успял да съчетае в детска книга прах за пръцкане, пътуване във времето и стягаща гърлото любовна история без да „пресоли манджата”. Пък и в цялата тази шантава надпревара от Средновековието до наши дни да загатне на децата и две-три житейски истини. Лисе и Бюле ще разберат нещичко за силата на любовта и как тя може да ни накара да правим странни неща, за прекомерната алчност и истинското зло, за неочакваното приятелство. И за пореден път ще се убедят в думите на доктор Проктор, че „едно плюс едно плюс едно прави много повече от три”.

Приключенията във времето на Лисе, Бюле и доктор Проктор са чудесно изобразени в „рошавите” илюстрации на Пер Дюбвиг, затова не пропускайте да им обърнете специално внимание.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

Прочетете още ревюта на криминалните романи на Ю Несбьо – „Снежния човек“ и „Спасителя“.