fb
НовиниПо света

Юбилейната конвенция за научна фантастика и фентъзи Worldcon 75 ще е във Финландия

2 мин.

През август Хелзинки ще бъде домакин на 75-ата световна конвенция за научна фантастика, съобщава финландският сайт Helmet. 75-ият Worldcon ще се проведе в сградата на Месукескус Експо от 9 до 13 август 2017 г.

Голямата мечка – талисман на Worldcon 2017

Worldcon, въпреки наименованието си, е създадено като американски конвент. Това е най-старото световно годишно събитие за научна фантастика и фентъзи, като първото му издание се е състояло в Ню Йорк през 1939 г. Само 20 пъти Worldcon се е провеждал извън Съединените щати, а това е едва четвъртият път, в който ще бъде в държава, чийто основен език не е английски.

Тазгодишните почетни гости са авторката на „Никога преди залез“ Йохана Синисало, Нейло Хопкинсън и Уолтър Джон Уилямс, художничката на комикси Клеър Вендлинг и шведският преводач и литературен критик Джон Хенри Холмберг. Научният гост е британският математик и автор на научна фантастика и научна литература – д-р Иън Стюърт, който е и почетен магьосник на Невидимия университет на Тери Пратчет.

„Като новоиздаден автор, с най-голямо нетърпение очаквам да срещна моите колеги, както местни, така и международни. За щастие, вече съм виждала Джордж Р. Р. Мартин веднъж на Finncon, защото хитовият сериал “Игра на тронове” беше предизвикал бум по онова време. Най-вече ми се иска да видя майсторите на фентъзи жанра за деца и младежи. Едва не припаднах, когато видях името си, изписано на един и същ лист с техните”, разказва пред Helmet Сини Хелмиен, библиотекарка в Хелзинксата градска библиотека и автор дебютант, която ще присъства на първия си Worldcon.

Едно от най-големите събития на фестивала по традиция ще е връчването на наградите “Хюго”, едни от най-престижните отличия в сферата на научната фантастика и фентъзито. Победителите в близо 20-те категории на надпреварата тази година ще станат ясни на 11 август.