fb
НовиниПо света

ЮНЕСКО избра арабския град Шарджа за световна столица на книгата за 2019

2 мин.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова избра град Шарджа за 19-ата Световна столица на книгата, съобщи Международната асоциация на издателите (IPA). Градът е считан за културната столица на Обединените арабски емирства и ще носи новата титла през 2019 година.

Решението на директор Бокова следва препоръките на консултативен комитет, включващ представители на Международната асоциация на издателите, Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA) и ЮНЕСКО.

„Много сме горди, че бяхме разпознати на глобално ниво за изключителността на нашата литература и че нашето име ще бъде поставено на една платформа с някои от водещите имена в света на книгите и четенето“, каза шейха Бодур бин Султан Ал Касими, президент на Емирската издателска асоциация и председател на организационния комитет за „Шарджа – Световна столица на книгата“.

Шарджа беше избрана заради своето “иновативно, подробно и всеобхватно предложение, което включва насочена към общността програма за ангажиране на всички сфери на обществото, включително и огромното имигрантско население”.

https://twitter.com/Bodour/status/879450989593579521

Програмата съвпада и с основаването на Sharjah Publishing City – място, посветено на книгоиздаването и книгопечатането. Мястото ще бъде създадено така, че да посреща нуждите на издателите от заинтересованите страни и да укрепва книжната индустрия, като насърчава произвеждането и разпространението на книги в целия Арабски свят.

“Шарджа се очертава да стане регионалният просветителски огън на културата и литературата. Градът е заслуженият победител и съм сигурен, че ще ни изненада със зашеметяваща програма през 2019 година”, казва председателят на Международната асоциация на издателите Михиел Колман.

Инициативата за книжна столица на света беше предложена официално през 1996 г. от тогавашния директор на асоциацията – Пере Висенс като начин за отпразнуване и насърчаване на литературата и четенето. Днес основната й цел е да направи книгите и четенето универсално достъпни и да наложи световна любов към писаното слово. Всяка година избраният град се ангажира с популяризирането на книгите и четенето и изпълнява програма с дейности за 12 месеца напред, започвайки от Международния ден на книгата и авторското право на 23 април.

Шарджа ще наследи Атина като Световна столица на книгата, а през настоящата година титлата се носи от гвинейската столица Конакри.