fb
БългарияНовини

За 24 май дари любима книга на “читАлнЯта”

3 мин.

След като Ви разказахме, че най-новата публична читалня в София “читАлнЯта” си търси доброволци, вече съвсем официално тя има и първата си дарителска акция. Тя ще се случи неслучайно на 24 май в Градската градина, точно до стъкления павилион, който след основен ремонт съвсем скоро ще приюти в едно именно “читАлнЯта” и новата туристическа инфоточка за София.

Основна цел на акцията е да набере поне 500 заглавия – книжен фонд за читалнята, който да е съставен от “най-доброто от съвременната (и най-нова) българска и световна литература” по думите на организаторите от Сдружение за градски читални.

За да се случи това всички, желаещи да станат част от проекта на “читАлнЯта”, могат да донесат през целия ден на 24 май свои любими книги – романи, сборници с разкази и стихосбирки, писани след Втората световна война и издавани в последните двадесет години. Добре дошли са още съвременни детски книжки, албуми със снимки и книги с информация за София и България.

“Мястото в павилиона е силно ограничено (18 кв.м.) и в най-добрия случай ще можем да поберем не повече от 2000 заглавия. Поради тази причина избрахме да се фокусираме единствено и само върху съвременната литература, с акцент върху българската”, посочват аргументите си за ограниченията на приеманите книги организаторите.

За да улеснят повече желаещите да се включат в акцията има изготвен и предварителен списък със заглавия, по който всеки може да се ориентира какви книги се търсят. Него може да намерите на сайта на “читАлнЯта” тук.

Всеки, който се включи в акцията и дари книга за фонда на “читАлнЯта”, ще получи сертификат за дарение, а след откриването й – своята читателска карта, даваща му право да заема книги за четене вкъщи.

Не забравяйте да се присъедините към фейсбук събитието за дарителската акция, както и да поканите своите приятели да участват също.

Това няма да е единствената дарителска акция за “читАлнЯта” в следващите седмици. Книги ще се събират (масово) още по време на кампанията “Чети с мен” на 6 юни отново в Градската градина, а съвсем скоро на сайта ще има информация и как могат да се дарят книги и извън големите дарителски акции.

Всички желаещи да се включат в проекта като доброволци, могат да го направят като следват инструкциите в мисията на TimeHeroes за проекта.

Повече за самата читалня очаквайте съвсем скоро в „Аз чета“, а дотогава изгледайте и дискусията „В каква София искаме да живеем? – Градски политики за насърчаване на четенето“ от 20 май в Червената къща, където беше представен и проекта на “читАлнЯта”. 

От скоро може да следите „читАлнЯта“ и в най-голямата социална мрежа за книги и четене Goodreads.

[ + ]