fb
ВидеоМултимедия

За 24 май: прочети една книга на 6liokavica. И нека тя е последната [видео]

1 мин.

За 24 май тази година свещената крава на българската литература „Под игото“ излезе на шльокавица. За вероятно единиците незапознати с термина, така се нарича писането на български думи с латински символи, включително с ползване на 4 и 6 вместо „ч“ и „ш“. Акцията е по идея на издателство „Жанет 45“, а реализацията е от рекламната агенция Saatchi & Saatchi и IT ентусиастите от Code Nest.

Основното послание: това е първата книга изцяло на шльокавица и всички заедно можем да се погрижим тя да бъде последната. Можем да го направим, като разгледаме своите навици на писане, поговорим с приятели, споделим мисли за важността на кирилицата.

„Pod igoto” е в лимитиран тираж от 500 копия, а за всяка закупена бройка от изданието, което „изчезва от книжарниците завинаги“, от издателството ще даряват две български книги на училища, читалища и библиотеки. (Желаещите да се включат в инициативата ни и да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да пишат на booksj45@gmail.com).

И понеже (никак не изненадващо) реакциите от акцията са на двата полюса, ние бихме искали да знаем как ви кара да се чувствате това да видите „Под игото“ от Иван Вазов, издадено на шльокавица? Разкажете ни в коментарите!