fb
БългарияНовини

За 26-и път София ще има своя фестивал “Компютърно пространство”

3 мин.

С края на месец октомври и наближването на Хелоуин очакванията, че по улиците на София ще започнат да бродят страховити създания и фантастични герои се засилват значително. Покачват се и очакванията към 26-тото издание на фестивала “Компютърно пространство”, който по традиция и тази есен ще предизвика интереса на любители и професионалисти към компютърните изкуства у нас.

richi masonФорумът, който се организира от Студентско общество за компютърно изкуство и с медийното партньорство на “Аз чета”, тази година ще се проведе между 31 октомври (петък) и 1 ноември (събота) в залите на Център за култура и дебат „Червената къща“ (ул. „Л. Каравелов“ 15) с много богата събитийна програма, чуждестранни гости, интригуващи теми и не на последно място награди в конкурсната програма.

Акцентите в програмата на фестивала тази година са свързани с 3D принтирането, предприемачеството, връзката между наука и изкуство, черно-бялата фотография, роботиката, 3D графиката и дигиталното изкуство.

Специално внимание е отделено и на съвременните технологии и използването им в запазването на културно-историческото наследство. Именно в тази “най-книжна” част ще бъдат представени мобилното приложение „Invisible Serdica“, което съдържа истории и легенди, 3D модели, видео и снимков материал за различни обекти от древна Сердика, както и BBinding – проект, включващ създаването на 3D CAD инструмент за превизуализация на книги, както и система за онлайн обучение, които улесняват работата на книгоподвързвачите и реставраторите. (Повече за това събитие може да научите и в нашия Календар)

Освен тематичните семинари с български и чуждестранни лектори, организаторите са подготвили също множество изложби, презентации на наградени проекти и прожекции на анимационни филми. Ще можем да видим страхотни артисти като Браян Мартинович, Стефано Цай, Ричи Масон и Махила Кус от EA Games (Skyrim, Mirror’s Edge, Dr. Who), които ще показват концептуални разработки от игри и филми, модели на роботи, сгради, кораби и оръжия на бъдещето.

Mac маниаците пък ще могат да разгледат десетки модели на компютри Apple, описващи историята на компанията и развитието на технологиите през годините.

компютърно пространствоНай-хубавата новина е, че всички събития в програмата на „Компютърно пространтство“ са безплатни и свободни за достъп като единственото условие е желаещите да се регистрират на имейл entrance@computerspace.org, като посочат 3 имена, професия, телефон и кои събития планират да посетят.

Фестивалът „Компютърно пространтство“ 2014 обаче няма да завърши преди да бъдат раздадени и годишните награди в конкурсната програма на 2 ноември (неделя) от 17:00 ч. в Централния военен клуб. В рамките на церемонията ще бъдат отличени най-добрите проекти в 9 категории – компютърна анимация, компютърна графика, компютърна и електронна музика, мобилни арт приложения и уеб дизайн (с 5 подкатегории).

“Компютърно пространство” се организира от Студентско общество за компютърно изкуство, а образователните семинари се осъществяват с подкрепата на „Фондация Америка за България“. Партньори на фестивала са Червената къща, Столична община, Host.bg (Хостинг ООД), Криейтив Център ООД, Олимпус България, Министерство на образованието и науката, Министерство на отбраната, Национален студентски дом.

Можете да харесате още фейсбук страницата на фестивала, където ще намерите и най-важното от програмата като фейсбук събития.

Цялата програма на фестивала може да видите тук:

[ + ]