fb
БиблиотекитеНовини

Задава се 10. „Нощ на Андерсен“ в библиотеката в Русе

1 мин.

Десетата юбилейна „Нощ на Андерсен“ започва в 18:30 ч. в петък (31 март) в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и ще продължи до 10:30 ч. в събота (1 април).

Шестнадесетте участника от различни русенски училища вече са определени и очакват с вълнение Юбилейното десето издание „Детска нощ в Библиотеката“, посветено на големия детски писател Ханс Кристиан Андерсен. Това са активни малки читатели, деца – победители от рецитали, конкурси, спортни състезания и др. Русенската библиотека е единствената в България, която се включва в Нощта на Андерсен от 2013 г. насам, обясниха организаторите.

Сутринта на 1 април от 9:30 ч. участник и родител ще споделят впечатления от събитието, а слайд шоу със снимки от Нощта на Андерсен  ще онагледи преживяното в „Завръщане в приказките“.

Международната инициатива „Нощ на Андерсен“ се организира в навечерието на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. Тя се провежда в различни държави, като традиционно в нея участват Словакия, Полша, Чехия, а в последните години се включват и страни като България, Кения, Гърция, САЩ, Австралия, Испания, Великобритания, Словения и др.

„Нощ на Андерсен“ е форма на насърчаване на четенето сред децата. Целта на инициативата е да провокира интереса и любовта към книгите по атрактивен и забавен начин.