fb
БългарияНовини

Задава се Денят на европейските автори 2024 г.

1 мин.

Второто издание на Деня на европейските автори вече има обявена дата – 25 март 2024 г. Събитието ще се проведе едновременно в 40 държави. Инициативите, които се организират, са свързани с публично четене в училища, библиотеки и книжарници, срещи с европейски автори, както и най-разнообразни кампании за насърчаване на четенето.

Денят на европейските автори се проведе за първи път през март 2023 г. с идеята да вдъхновява по-младите поколения да изследват богатството на европейската литература. Той също така насърчава езиковото многообразие в Европа. Основната цел на организаторите е да покажат, че книгите служат като мощни инструменти за овластяване, образование, те също така насърчават творчеството и иновациите. Четенето не само подобрява езиковите умения, но и обогатява способността на хората да се изразяват, придобива увереност и събужда любопитството към радостта от ученето и света като цяло.

Чрез тази инициатива Европейският съюз се стреми да вдъхнови по-младите поколения да установят връзка със света на книгите. Прави го чрез срещи с автори, преводачи и други професионалисти от книжния сектор и ги кани да споделят собствения си опит.

Денят на европейските автори предлага на младите хора възможност да се справят с текущите социални и лични предизвикателства.

Ако искате да организирате събитие, изберете неговата форма, продължителност, развихрете въображението си и не забравяйте да го регистрирате от тук.