fb
БългарияНовини

Захари Карабашлиев с подписка за отваряне на официалните входове на обществените сгради

1 мин.

Писателят Захари Карабшлиев инициира подписка за отваряне на всички официални входове на обществени сгради в България. В рамките на първите 24 часа петицията е подкрепена от близо 250 души.

Няма основателна причина централните входове на повечето обществени сгради в страната ни да са затворени, а гражданите да бъдат принуждавани да минават през странични и задни врати, смята Карабашлиев и пита: „Има ли основателна причина Софийски университет да е затворен към улицата, към България и света?

„Когато живеех в САЩ и се връщах в България през лятото, си мислех, че централният вход е затворен, заради лятната ваканция. После се оказа, че той така си е затворен винаги. Това е най-лошото визуално послание, което едно висше учебно заведение може да прати към младите“, каза авторът на „18% сиво“ за „Аз чета“.

Според Карабашлиев, който в момента е главен редактор на издателство „Сиела“, обществото не трябва да свиква с подобни нелепи практики:

„Ние трябва да оказваме граждански натиск върху непукизма. Хората събориха стената преди 25 години, а ние не можем да си отворим вратите.“

Подписката ще бъде внесена първо до ректора на СУ, но вероятно ще бъде разширена и до други институции.

Петицията е достъпна онлайн на този адрес.

.
[ + ]