fb

"Аз чета" стана на 14 години.  Какви са нашите подаръци, виж тук!

Ревюта

Реклама срещу PR – 2 част

1 Mins read

Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс"„Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс“ на Ал Рийс и Лаура Рийс (едни от най-дейните автори на списание Advertising Age) е една от книгите, които всеки, занимаващ се с комуникации, трябва да прочете. Двамата са бивши рекламисти, които постепенно се преориентират към PR. И се започва търсенето на предимства и негостатъци в двете професии, мерят се… стойности. Отново голям шум, отново за нищо.

Книгата е полезна с огромния обем информация за различни кампании и практики, осъществявани по света в продължение на повече от 30 години. Проследяват се цели исторически етапи в развитието на някои от най-големите глобални мегакомпании, анализират се различни ходове по задържане на доброто реноме или развиване на име.

Интересни са някои от тезите на двамата автори. Те казват, че е по-добре да се създаде нова марка, отколкото да се пуска продължение на стара. За пример се дават Acura, Lеxus и Infiniti, които са американските варианти на японските производители Honda, Toyota и Nissan и имат изключителен успех на павтомобилния пазар в Щатите.

И най-важното, което авторите твърдят – една марка се утвърждава чрез PR, след което идва рекламата, за да задържи вниманието върху нея. Което противоречи напълно на някои от теориите, които твърдят, че рекламата идва в началото на „живота“ на една марка, за да я наложи, и след това се поддържа с качествен пиар. Теоретици, иди ги разбери…