fb
НовиниПо света

Запазиха произведенията на Роалд Дал непокътнати в нова британска колекция

2 мин.

Издателят на Роалд Дал запазва оригиналните текстове на произведенията на писателя в предстояща колекция от негови класически заглавия, съобщиха британските медии. Шумният скандал около появата на нови, пренаписани издания се разрази през последните дни, след като стана ясно, че Puffin ще промени някои от думите в класическите произведения. Дори кралицата консорт и министър-председателят на Обединеното кралство отхвърлиха идеята за подправяне на оригиналния език на Дал.

Издателят обаче не се отказва и от идеята да публикува и редактираните версии, а изборът да остане на читателите.

За тези, които не искат променени версии на „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Джеймс и гигантската праскова“, „Вещиците“, Penguin Random House Children’s в Обединеното кралство обяви The Roald Dahl Classic Collection. Тя ще съдържа 17 заглавия, които „ще се наредят заедно с новоиздадените книги на Роалд Дал, предназначени за млади читатели, които за първи път ще се изправят сами пред писмено съдържание“, уточни издателят.

„Вслушахме се в дебата през изминалата седмица“, пише Франческа Доу, управляващ директор на Penguin Random House Children’s в Обединеното кралство, „който потвърди необикновената сила на книгите на Роалд Дал и реалните въпроси за това как историите от една друга епоха могат да останат актуални за всяко ново поколение.“

Както вече обобщихме, според критиците има стотици редакции на новите издания на Puffin по книгите на Дал. Работейки с The Roald Dahl Story Company и организацията Inclusive Minds, импринтът твърди, че промените са необходими, защото има „значителна отговорност“ за защита на младите читатели. Въпреки тези мотиви, издателите на Дал в САЩ, Франция и Холандия обявиха, че няма да включат нито една от промените, направени в изданията на Обединеното кралство.