fb
СпециалниЧети повече

„Започни да четеш“ в Австралия и тази година

3 мин.

zapochni da cheteshТазгодишната австралийска кампания за стимулиране на четенето Get reading! („Започни да четеш“) стартира официално на 26 август и ще продължи до края на септември за щастие на всички любители на книгите на острова-континент.

През 2012 година изготвеният в рамките на кампанията списък с „50 книги, които не можете да оставите” за пръв път включва само австралийски автори, съобщава електронното издание Bookseller+Publisher. В него присъстват 25 художествени произведения за възрастни, 16 заглавия за юноши и 9 нехудожествени книги, а 47 от всички книги са достъпни и в електронен формат.

За първи път тази година кампанията Get reading! няма да организира и инициатива с раздаване на безплатна книга при всяка покупка на книга от списъка, каквато е практиката от миналата година. Вместо това акцент ще бъдат срещите с 14 автори, които в рамките на една година ще участват в различни събития из цялата страна, с цел да промотират четенето и книгите. Една от големите онлайн книжарници в Австралия – Booktopia, обаче ще продължи да раздава безплатни бройки с поръчката на всяка книга за собствена сметка.

Организаторите на Get reading! съобщават, че тази година в кампанията ще се включат над 1000 библиотеки, традиционни и онлайн книжарници. По време на самата кампания ще се организират разнообразни събития и промоции на книги, срещи с автори, състезания и даряване на книги.

Get reading!, наследник на Books Alive от 2010г., е най-голямата австралийска кампания за стимулиране на четенето с национален обхват. Целта на кампанията е да насърчи повече австралийци да открият или преоткрият удоволствието от четенето на книги. В рамките на кампанията се разпространява безплатно специален каталог с 50 заглавия, които „няма как да оставиш“, които са отбелязани със специален стикер. Самият процес на селекцията включва няколко етапа като в него участват голяма част от всички засегнати лица и организации, имащи отношение към книгите и четенето в страната. В това число влизат издателстватва, литературни агенции, библиотеки, разпространители и книжарници, литературни агенти и автори, неправителствени организации, литературни критици и любители на книгите, които селектират 250 заглавия. Финалният избор на 50те заглавия, които влизат в каталога, се прави от трите браншови асоциации – на издателите, книжарите и авторите в Австралия.

Кампанията е разработена от Australia Council for the Arts по инициатива на австралийското правителство. Всяка година правителството инвестира 2 милиона австралийски долара в нея, а финансирането е подсигурено до края на 2014 г.

Телевизионните реклами на кампанията, които включват известни австралийски автори може да видите тук.

Всички книги от кампанията тази година може да видите на сайта на Get Reading!

А тук може да видите и промоционалния анимационен клип на кампанията: