fb
БългарияНовини

Започва десетото издание на „Алея на книгата“ – Варна 2019

3 мин.

Започва десетото юбилейно издание на „Алея на книгата“ – Варна. От  2 до 11 август над български издателства ще представят хиляди книжни заглавия в морската ни столица. Медийни партньори на събитието са „Аз чета“, Moreto.Net, Радио N-JOY и Радио Варна.

Мястото на Алеята е пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, а работното й време е всеки ден от 10:00 до 22:00 ч. Официалното откриване е тази вечер в 18.00 часа в специално изградения Литературен кът. ( пешеходната зона на бул. „Сливница“, в близост до пресечката с ул. „Стефан Караджа“).

По традиция изложението е съпътствано от богата културна програма всеки ден от 18:00 до 21:00 ч. И тази година ще има премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии и събития за най-малките читатели. Всички събития от Алея на книгата следете в нашия календар тук.

По случай юбилейното издание, организаторите са подготвили и събитие, посветено на грамотността, организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН. На 3-ти и 4-ти август от 15:00 до 18:00 часа всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки.

Всички ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, които да залепят върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди.

По време на „Алея на книгата“, ще се проведе и кръводарителска кампания с мотото „Капка кръв може да спаси живот, прочетена книга може да промени живот“. Всеки, който се включи в акцията, ще получи книга, подарък от българските издателства.

Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен, а ето и как са разпределени участниците в „Алея на книгата“ – Варна 2019 по шатри:

Шатра 1 – Варненски издателства

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Изида, Персей, Посоки

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – AMG Publishing, Букборд, Инфодар, Кръгозор

Шатра 6 – Жануа’98, Жар, Кибеа, Клевър Бук

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют

Шатра 9 – Букохолик, Вакон

Шатра 10 – Емас, Рива

Шатра 11 – Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Асеневци, Бяло братство, Хартиен свят

Шатра 15 – Колибри, Прозорец, Просвета

Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 – АйСиЮ, Артлайн Студиос, Про Бук

Шатра 18 – Ина, Миранда, Хелиопол

Шатра 19 – Ентусиаст, Ергон, Инле, Лексикон

Снимки: Асоциация „Българска книга“