fb
@-книгиЕ-книги

Започва кампания за популяризиране на е-четенето в българските читалища

2 мин.

Тримесечна кампания за популяризиране на четенето на електронни книги в българските читалища стартира от 5 април 2016 г. производителят на е-четци PocketBook. Целта на инициативата е да привлече вниманието на младите хора към книгите и четенето чрез модерните електронни технологии.

В рамките на кампанията всяко читалище ще има възможност да закупи на преференциални цени електронни четци за своята библиотека. Читалищата ще получат също достъп до материали, представящи Е Ink технологията на устройствата, безопасността за зрението на т. нар. електронно мастило, базови характеристики на електронните четци, както и критерии за избор на предпочитано устройство.

Всяка читалищна библиотека в зависимост от нуждите си може да избира между 4 модела – от четец с базови функции и класически 6-инчов екран до четец с подсветка, сензорен екран и голям 8-инчов размер. Повече информация за кампанията ще намерите на сайта на Платформа Агора, партньор на инициативата. Крайният срок, до който читалищата могат да се включат, е 5 юли 2016 година.

Кампанията на PocketBook в подкрепа на е-четенето беше обявена официално на церемонията по обявяване на читалищата-победители в Конкурс АГОРА 2015 г., която се състоя на 31 март в хотел „Рамада” в София. За 7-ма поредна година конкурсът отличи читалища, които работят за създаването и развитието на местни общности, за подобряване на живота на местните хора и са предизвикали промяна в своя град или село. Излъчени бяха 5 финалиста от общо 55 кандидатури, които се бориха за читалищния Оскар.

За втора поредна година PocketBook връчи специална награда – електронен четец – за проект свързан с развитието на читалищната библиотека. Победителят е читалище „Пробуда -1933 г.” в с. Куртово, община Карлово с „Доброволческа инициатива за възстановяване на библиотеката към читалището”.

Следете кампанията на PocketBook в подкрепа на е-четенето на сайта на Платформа Агора, както и на фейсбук страниците Конкурс Агора и PocketBookBG.